Kolinda Grabar Kitarović u Jasenovcu dan prije službene komemoracije

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nastavila je svoju tradiciju, pa je danas, dan uoči službene komemoracije, posjetila Spomen područje Jasenovac i ispod spomenika položila buket bijelih ruža.

“Drugi svjetski rat u našoj domovini i danas budi bolna sjećanja na brojna stradanja. Polažući vijenac u sjećanje na žrtve logora Jasenovac i stojeći u tišini uz ovaj kameni cvijet, izražavam najdublji pijetet svim žrtvama koje su stradale u logoru. Neka ovo uvijek bude samo mjesto pijeteta, ali i mjesto koje će nas opominjati koliko je važno mlade naraštaje odgajati za mir, zajedništvo i solidarnost među ljudima i narodima. Prošlost ne možemo promijeniti, ali budućnost možemo graditi na bolji način, za ljepši i humaniji život svih ljudi u Hrvatskoj i širom svijeta”, napisala je predsjednica u memorijalnoj knjizi u Jasenovcu.

U ime predsjednice, koja neće prisustvovati sutrašnjoj službenoj komemoraciji s predstavnicima Vlade i Sabora, u Jasenovac će doći predstojnica njenog kabineta Anamarija Kirinić.

U Spomen području Jasenovac juče je, u znak sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša, održana komemoracija u organizaciji manjinskih udruženja i antifašista koji su četvrtu godinu za redom odali počast ustaškim žrtvama odvojeno od službene državne svečanosti.

(vijesti.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*