Pronađena kuća slavnog Shakespearea u kojoj je napisao tragediju “Romeo i Julija”

Historičar londonskog pozorišta Geoffrey Marsh proveo je deceniju istraživajući gdje je engleski dramatičar i pjesnik živio tokom 1590. godine. U tom periodu on je pisao roman “Romeo i Julija” koji je izdat 1597. godine.

Marshova potraga započela je nakon što je 2008. u istočnom londonskom predgrađu Shoreditch otkriveno prvo javno pozorište u Engleskoj, a koje je Shakespeare sagradio 1576. godine i nazvao ga jednostavno The Theatre.

Prethodno je utvrđeno kako je Shakespeare živio u centralnom Londonu u blizini stanice Liverpool Street, tada poznate kao predgrađe St. Helens. Međutim, tačna lokacija nikada nije identificirana.

Sadašnji dokazi upućuju da je engleski pisac živio u kući iznad crkvenog dvorišta St. Helensa kao stanar Kompanije prodavača kože ili udruženja koje se bavilo organizovanom prodajom elizabetanske kože.

“Mjesto gde je Shakespeare živio u Londonu daje nam dublje razumijevanje inspiracije koju je on imao za rad i život. U roku od nekoliko godina migracija iz Londona u Stratford, živio je u jednom od najbogatijih dijelova gradu, zajedno sa moćnim javnim ličnostima, bogatim međunarodnim trgovcima, ljekarima i profesionalnim muzičarima”, rekao je Marsh.

Historičar je dodao kako je život u Londonu povećao Shakespeareov status i utjecao na razvoj njegove karijere u periodu dok se pisac nije odlučio kupiti impresivnu i skupu kuću u Stratfordu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*