Odlučujuća borba za spašavanje katedrale Notre Dame: Ako zvono padne, pada i sjeverni toranj

Komandir vatrogasne brigade u Parizu Jean-Claude Gallet kazao je kako je narednih sat i po odlučujuće vrijeme za spašavanje Notre Damea.
“Postoji rizik da veliko zvono padne. Ako ono padne, past će cijeli sjeverni toranj. Na terenu je 400 vatrogasaca, naši ljudi su unutar i van zgrade. Idućih sat i po je krucijalno”, rekao je reporterima koji su trenutno na mjestu događaja.

Vatrogasci moraju pobijediti plamenove i spriječiti njihovo širenje, a za sada se najefektivnijom pokazala tehnika gašenja iznutra.

U plamenu nestaje svjetski simbol: Macron stigao na mjesto događaja, tužioci otvorili istragu

Posljednji snimak katedrale Notre Dame neposredno prije požara

Objavljen snimak trenutka potpunog urušavanja tornja katedrale Notre Dame

“Još uvijek nam nije poznat razlog požara. Pokušavamo spasiti što je više umjetničkih djela moguće”, zaključio je Gallet.

Mnoge crkve oglasile su se i kazale kako se nadaju da požar nije namjerno podmetnut, te kako se nadaju da se se ova dramatična situacija uskoro okončati. Veći dio katedrale je već uništen.

Prema posljednjim informacijama koje prenose svjetski mediji, vatrogasci se trenutno trude spasiti umjetnine i sjeverni toranj, te spriječiti širenje požara.

Pariski tužitelji otvorili su istragu u vezi s požarom u katedrali Notre Dame. Katedralu, koja postoji 850 godina, od 19 sati zahvatio je veliki požar zbog kojeg se urušio krov i glavni toranj.

Foto: AFP

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*