Vatrogasci su spasili neke od vrijednih predmeta i relikvija katedrale Notre Dame

Nakon osam i po sati borbe s vatrom koja je doslovno gutala krov i druge dijelove čuvene katedrale Notre Dame u Parizu vatra je ugašena, ali su dežurne službe još u pripravnosti. Uprkos ogromnoj šteti vatrogasci su uspjeli spasiti neke vrijedne relikvije.

Spašena je Sveta kruna od trnja i sveta tunika koju je nosio francuski kralj Luj iz 13. stoljeća, dva nezamjenjiva predmeta, rekao je rektor katedrale Patrick Chauvet.

Vatrogasci su također radili na zaštiti stražnjeg dijela zgrade gdje se nalaze najdragocjeniji artefakti, rekao je šef vatrogasne službe Jean-Claude Gallet novinarima na mjestu događaja.

Opstanak tri velika staklena prozora katedrale Notre Dame, od kojih svaki govori o biblijskoj priči, još je neizvjestan.

Ogromni požar koji je zahvatio katedralu gasilo je 400 vatrogasaca pomoću desetina vatrogasnih vozila i najmanje 18 crijeva pod visokim pritiskom unutar crkve.

Korišteni su i dronovi za procjenu stanja, ali je brzo zaključeno da je neizvodivo korištenje kanadera, jer bi se time mogla prouzrokovati veća šteta zbog opasnosti od rušenja.

Još uvijek nije poznat tačan uzrok požara, osim što se pretpostavlja da je požar izbio na krovu.

Kako su se toranj i krov srušili u ranim večernjim satima, operacije su se fokusirale na zadržavanje vatre i sprečavanje širenja na dva kamena tornja iz 13. stoljeća na zapadnoj fasadi.

Olakšanje je stiglo malo prije ponoći kada je saopćeno da će konstrukcija katedrale opstati, a predsjednik Francuske Emmanuel Macron je odmah poručio i obećao da će katedrala Notre Dame biti obnovljena uz pomoć donacija.

Šteta će se procjenjivati danima.

Čuvena katedrala Notre Dame simbol je Pariza, Francuske, jedan od simbola katoličanstva, ali i cijelog svijeta. Njena gradnja počela je u 12. stoljeću, a okončana je 1345. godine.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*