Liga prvaka: Manchester United i Ajax se nadaju novom podvigu

Večeras se igraju dvije revanš utakmice četvrtfinala Lige prvaka u fudbalu. Barcelona na Nou Campu brani 1:0 iz prvog duela sa Manchester Unitedom, dok Juventus dočekuje ekipu Ajaxa nakon 1:1 u Amsterdamu.

Mogu li Ajax i Manchester United kreirati novi veliki preokret u Ligi prvaka, glavno je pitanje uoči večerašnjih uzvrata četvrtfinala elitnog fudbalskog takmičenja Starog kontinenta.

Ajax je fantastičnim nastupom u osmini finala eliminisao branitelja naslova Real Madrid, dok je Manchester United u triler završnici u Parizu izbacio PSG pobjedom od 3:1, iako je u prvom susretu izgubio na Old Traffordu sa 0:2.

Ova dva velikana priželjkuju još jednu noć za pamćenje u Ligi evropskih prvaka. Holanđani će tražiti pobjedu protiv Juventusa u Torinu, nakon 1:1 iz amsterdamskog ogleda, dok će ‘Crveni vragovi’ odmjeriti snage s Barcelonom u neosvojivoj tvrđavi Nou Campa, gdje Katalonci u Ligi prvaka nisu izgubili još od 2013. godine (poraz od Bayerna 0:3).

U prvom susretu na Old Traffordu Barcelona je pobijedila 1:0 autogolom Lukea Shawa. Englezi su imali terensku inicijativu, ali bez izglednijih prilika. Čini se da je Barca rutinski došla do željenog rezultata, no trener Ernesto Valverde poziva na oprez pred večerašnji revanš podsjećajući na prošlosezonsku šokantnu eliminaciju od Rome. Španci su tada kod kuće dobili Romu sa 4:1, a u Italiji izgubili 3:0 i ispali iz takmičenja.

“To iskustvo će nam biti korisno u ovom meču. Ne bojimo se da bi nešto slično moglo da se dogodi”, izjavio je Valverde na pres-konferenciji te dodao:

“Svi znamo da još nismo prošli. Apsurdno bi bilo da u meč uđemo misleći da smo već obavili posao. United ima “ono nešto” kada su u pitanju završnice velikih utakmica. Tražićemo kontrolu, ne želimo jurnjavu po terenu. Ako im dozvolimo da trče, biće problema”, naglasio je Valverde.

Trener Manchester Uniteda Ole Gunnar Solskjaer vjeruje da njegov tim može do preokreta nad Barcelonom i plasmana u polufinale Lige prvaka.

“Vjera je jedna od najbitnijih stvari u fudbalu. Vidjeli smo protiv Paris Saint-Germainea da možemo načiniti preokret poslije poraza od 2:0, i to protiv jednog od najboljih timova na svijetu. Barcelona je svakako jedan od najboljih timova u posljednjih 10 godina, što znači da ćemo morati da uradimo mnogo kako bismo došli do preokreta, ali smo već pokazali da smo za to sposobni”, rekao je norveški stručnjak.

Juventus će pred svojim navijačima dočekati ekipu Ajaxa. Prvi susret prije šest dana završen je bez pobjednika 1:1, a sastav iz Torina zbog gola u gostima ima nešto veće izglede za plasman u polufinale.

Trener Massimiliano Allegri neće moći računati na standardnog braniča Giorgia Chiellinija zbog povrede lista, a meč će propustiti i Mario Mandžukić koji ima problema sa koljenom.

“Mandžukić neće nastupiti u revanšu. Moram odlučiti ko će zaigrati u napadu, mogao bi to biti Paulo Dybala ili Moise Kean. A možda ne nastupi niti jedan od njih dvojice”, zagonetan je bio Allegri.

Fudbaleri Juventusa su posljednjih godina redovni učesnici završnice Lige prvaka, ali će im za prolaz u polufinale ovaj put trebati vrhunska partija, prije svih Cristijana Ronalda i našeg Miralema Pjanića, protiv mlade i potentne ekipe Ajaxa koja je u prvoj utakmici ostavila sjajan dojam.

Revanš susreti četvrtfinala Lige prvaka igraju se večeras od 21 sat.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*