Održana Skupština NSBiH: Usvojen budžet, među delegatima prisutan i specijalni gost

Redovna sjednica Generalne Skupštine NS/FS BiH održana je danas u hotelu „Terme“ na Ilidži.

Pored delegata, na sjednici Skupštine, bili su prisutni Zoran Laković, direktor nacionalnih asocijacija u UEFA-i, članovi odbora za savjetovanje i posredovanje Dušan Bajević i Sead Kajtaz, savjetnik IO za fudbalska pitanja Zvjezdan Misimović, predstavnici entitetskih saveza, te relevantnih organa i tijela NS/FS BiH.

Poslije izbora radnih tijela Izborna komisija je konstatovala da je od 60 delegata sjednici prisustvovalo 57, tako da je Skupština imala potrebni kvorum za rad i donošenje odluka.

Predsjednik NS/FS BiH Elvedin Begić pozdravio je sve prisutne a u svom uvodnom obraćanju između ostalog rekao je:

„Uvijek se osjećam posebno kad stanem pred vas, delegate iz cijele zemlje. Prije godinu dana sa ovog mjesta sam vam rekao da je izuzetno važno jedinstvo koje imamo a koje i u narednom periodu treba da nam pomogne u realizovanju naših planova.

Mi se ne libimo da kažemo i kad ne uspijemo kao kad se nismo plasirali na posljednje Svjetsko prvenstvo. Predanim radom i prije svega izborom novog selektora ostvarili smo u prošloj godini odličan rezultat u Ligi nacija i s pravom očekujemo plasman na EURO. Realizovali smo brojne projekte ali imamo određenih teškoća sa Projektom reflektorske rasvjete, što zbog nespremnosti lokalnih zajednica a dijelom i klubova. Ni mi ni UEFA ne gradimo, mi pomažemo, zato vas molim da i vi u svojim sredinama pomognete da implementiramo ovaj projekat reflektorske rasvjete“.

Nakon govora predsjednika Begića delegatima se obratio i gost iz UEFA Zoran Laković. Laković je zaželio uspješan rad delegatima Skupštine, prenio pozdrave predsjednika Čeferina te naglasio:

„Prisustvovao sam juče sjednici Izvršnog odbora i ono što sam tamo vidio su jedinstvo, međusobno uvažavanje, otvorene diskusije i transparentan način rada. NS/FS BiH uživa povjerenje ljudi iz UEFA i želim vam da nastavite da radite na ovaj način. Kad je riječ o realizaciji infrastrukturnih projekata, mora biti jasno da Savez nije građevinska firma i ne može preuzeti ulogu drugih institucija. Ako se želi napraviti iskorak po pitanju infrastrukture, aktivno mora biti uključena i država. Želim vam plasman na Evropsko prvenstvo jer reprezentacija Bosne i Hercegovine ima kvalitet da to ostvari.“

Izvještaj o radu NS/FS BIH podnio je izvršni direktor Sektora za sport Elmir Pilav.

Pilav je istakao da se rad Saveza zasnivao na pet principa a to su: zakonitost, integritet, legalitet, restruktuiranje i fair-play.

„Organi i tijela Saveza su kontinuirano provodili odluke Izvršnog odbora sa strategijom permanentnog razvoja nogometa/fudbala u BiH. Treba reći da smo krajem godine svečano otvorili novu poslovnu zgradu te izvršili i kompletno preseljenje Administracije.

Savez organizuje i rukovodi sa četiri zajednička takmičenja u muškoj konkurenciji, kao i dva u ženskoj a organizovana su i četiri kup takmičenja u različitim kategorijama. Završeni su i neki infrastrukturni projekti kao što je ugradnja brojčanika na stadionu „Grbavica“, a u toku je projekat poboljšanja reflektorske rasvjete na stadionima. Trening centar je nastavio da bude mjesto okupljanja svih reprezentativnih selekcija sa značajnim povećanjem nivoa korištenja kapaciteta. Kad je riječ o Centru za edukaciju, organizovano je niz seminara sa velikim brojem polaznika, dok proces licenciranja klubova nastavlja sa kvalitetnim radom i dosljednom primjenom propisanih procedura.“

Nakon prezentacija, delegati Skupštine jednoglasno su usvojili:

a) Izvještaj o radu NS/FSBiH za 2018. godinu,
b) Finansijski izvještaj NS/FS BiH za 2018. godinu,
c) Revizorski izvještaj NS/FS BiH za 2018. godinu.
Generalni sekretar NS/FS BiH Adnan Džemidžić predstavio je Plan rada Saveza u 2019. godini.

Član Komiteta za finansije Momir Tošić obrazložio je Plan prihoda i rashoda za 2018. godinu kao i Finasijski plan NS/FS BiH za 2019,

Delegati Skupštine su usvojili:

a) Plan rada NS/FS BiH za 2019. godinu.
b) Finansijski plan NS/FS BiH za 2019. godinu, sa planiranim budžetom od 30.361.00 BAM.
c) Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Statuta NS/FS BiH
d) Prijedlog odluke o formiranju „U-19“ Premijer futsal lige.

Izvještaji i planovi su sadržavali i video prezentacije, a ocjena je da je sjednica Skupštine veoma dobro pripremljena i uspješno završena nakon sat vremena.

Po završetku sjednice Generalni sekretar Adnan Džemidžić je izjavio:

„Sjednica je završena u rekordnom roku sa svim našim izvještajima i planovima koji su jednoglasno usvojeni. To je potvrda jednog produktivnog rada i dobre pripreme sjednice. Sretan sam što smo još jednom pokazali zajedništvo. Ono čemu ćemo težiti u narednom periodu je proširenje kapaciteta u Trening centru u Zenici. Sa novom zgradom u okviru Trening centra i dva nova terena imaćemo komotniju situaciju jer ćemo omogućiti našim selekcijama bolje uslove za rad.“

(nfsbih.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*