Večeras nastupa Pesah

Jevreji danas po zalasku sunca počinju osmodnevno obilježavanje svog velikog praznika – Pesaha.

Pesah ili Pasha je praznik proljeća, koji se obilježava u spomen na spasenje jevrejskog naroda iz egipatskog (misirskog) ropstva ali i na dobijanje Tore – deset Božjih zapovjedi. Radi se o jednom od tri najveća jevrejska praznika čije obilježavanje traje već tri hiljade godina, a koji ima, istovremeno, istorijski i vjerski karakter.

Proslava Pesaha počinje svečanom večerom seder (red). Seder večera ima praznični, obredni karakter i na njoj se molitve, čitanje Hagade i svi drugi običaji obavljaju po strogo utvrđenom redu.

Dio obreda je i posluživanje beskvasnog hljeba – macesa.

Prema predanju Jevreji su u žurbi napustili Misir, nakon odluke faraona da ih oslobodi. U žurbi nisu imali vremena da sačekaju da naraste, te su, nabrzinu, ispekli već umiješeni hljeb.

Na trpezi su i jaja dugo kuhana u ulju i biberu, koja simbolizuju početak života, ali i njegov kraj, te gorko bilje koje podsjeća na gorčinu ropstva. Na kraju, tu su i mljeveni orasi, med i datule, podsjećanje da je život ipak lijep i da ga treba cijeniti.

Pesah je početku slavljen sedam dana, ali je zbog nepreciznosti starog jevrejskog kalendara usvojen običaj da se u zemljama galuta (dijaspora) slavi osam dana i to svake godine od 15. do 22. nisana, pri čemu su prva i posljednja dva dana puni praznici, a ostala četiri polupraznici.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*