Izlazne ankete: Zelensky novi predsjednik Ukrajine

Ukrajinski komičar Volodimir Zelenski (Volodymyr Zelensky) izabran je za novog predsjednika Ukrajine s više od 70 posto podrške, pokazuju izlazne ankete.

Prema prvim informacijama, Zelenski je dobio 73,2 posto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora, dok je aktuelni predsjednik Petro Porošenko osvojio samo 25,3 posto glasova.

Kako je navedeno, 1,5 posto birača uništilo je svoje glasačke listiće.

“Ovo je danas pobjeda Ukrajinaca, pobjeda Ukrajine i, nadam se, pobjeda poštenih izbora”, rekao je Zelenski nakon glasanja.

Aktuelni predsjednik Ukrajine Petro Porošenko priznao je poraz u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nedugo pošto su rezultati izlazne ankete pokazali da ga je komičar Volodimir Zelenski ubjedljivo pobijedio, Porošenko je poručio da je spreman pomoći novom predsjedniku.

“Napuštam mjesto predsjednika, ali želim čvrsto da podvučem da ne napuštam politiku”, kazao je Porošenko.

Ako rezultati anketa budu potvrđeni, Volodimir Zelenski će dobiti petogodišnji mandat na čelu Ukrajine.

Zelenski (41) je popularnost stekao u televizijskoj situacionoj komediji “Sluga naroda”, glumeći ukrajinskog predsjednika koji se bori protiv korupcije. Kao i lik koji tumači, Zelenski je usmjerio svoju kampanju na borbu protiv korupcije.

On je okrivio Porošenka za ekonomske teškoće u zemlji i za sveprisutnu korupciju. Rekao je da je glasao za Porošenka prije pet godina, ali da je kasnije shvatio “da je napravio grešku”.

Zelenski insistira da će nastaviti integraciju Ukrajine na Zapad. Podržava ulazak Ukrajine u NATO, ali tek ako to građani odobre na referendumu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*