Na ulicama Brisela 100.000 ljudi

Više desetina osoba povrijeđeno je u sukobima sa pripadnicima policije tokom protesta u Briselu protiv mjera štednje belgijske vlade na kojima se okupilo oko 100 hiljada ljudi.

Koaliciona vlada desnog centra koju predvodi premijer Charles Michel donijela je mjere prema kojima bi plaće bile indeksirane prema inflaciji, povećanje starosne granice za odlazak u penziju na 67 godina i smanjenje budžeta za zdravstvenu i socijalnu sigurnost.Ipak, okupljeni demonstranti su danas pokazali nezadovoljstvo pomenutim mjerama.

Protesti, koje su podržali i sindikati u zemlji, danas su ugrozili i red vožnje u metro, tramvajskom i autobuskom saobraćaju.

Demonstranti su se okupili ispred željezničke stanice u sjevernom dijelu grada odakle su nastavili protestnu šetnju glavnom ulicom nakon čega su se sukobili sa policijom.

Grupa demonstranata je u samom centru grada okupirala i zgradu Belgijske privredne federacije.

Demonstranti su tom prilikom prevrtali i palili vozila, uklanjali saobraćajne znakove i pločnike sa trotoara.

Pripadnici policije su intervenisali protiv upotrebom suzavaca i vodenih topova.

U nasilju na protestima koji su trajali satima povrijeđeno je na desetine osoba koje su ambulantim kolima prebačene u obližnje bolnice. Sindikati su poručili da će nastaviti sa protestima ukoliko vlada ozbiljno ne shvati proteste građana.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*