Cvijanović i Brnabić otvorile Jahorina ekonomski forum

Predsjednica RS Željka Cvijanović otvorila je danas dvodnevni “Jahorina ekonomski forum” pod nazivom “Ekonomija novog doba – inovacije, digitalizacija i komunikacione tehnologije kao baza ekonomskog razvoja”.
Organizator Foruma četvrtu godinu za redom je Udruženje ekonomista Republike Srpske SWOT, u saradnji sa Savezom ekonomista Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednice RS i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Cilj skupa, kome prisustvuje i predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić, jeste da ukaže na značaj okretanja digitalnoj ekonomiji i razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija, odnosno četvrtoj industrijskoj revoluciji.

Forumu prisustvuje veliki broj političkih zvaničnika iz BiH i regiona, te predstavnici institucija, poslovne i akademske zajednice i brojnih renomiranih domaćih i stranih kompanija.

Predsjednica Cvijanović zahvalila je učesnicima i gostima današnjeg skupa, te im poželjela uspješan rad. Ona je ocijenila da je Forum izuzetna prilika za razmjenu iskustava, poručivši da su promjene u društvu toliko upečatljive da je potrebno vidjeti u kom pravcu treba ići dalje.

Ona je naglasila da je RS otvorena za sve vrste kvalitetnih inicijativa, izrazivši uvjerenje da će i ovaj forum dati odgovore na određene dileme i izazove.

“Zahvaljujući tehnološkim inovacijama naš svijet ide u novom pravcu, omogućava novi način komunikacije i stoga se treba odrediti kako ići u korak s novim dostignućima”, navela je Cvijanović.

Kako je kazala, u digitalnoj ekonomisiji krije se orgoman potencijal, a privatne kompanije i javni sektor koji ne integrišu inovacije teško da mogu opstati na tržištu i opravdati svoju svrhu.

Ona je ocijenila da je najbolji način za razvoj privrede i povećanje stope zaposlenosti proboj na inostrana tržišta, a osnovni preduslov za to je stvaranje inovativnih i kvalitetnih proizvoda.

“Moramo korigovati naš odnos prema razvoju i u tom smislu svi moramo da se prilagođavamo. Obrazovni sektor mora inovirati svoj pristup. Poslovni sektor mora pratiti trendove koji su često zahtijevaju korjenite promjene. Javna administracija i regulatorne agencije moraju blisko sarađivati sa različitim sektorima kako bi pravovremeno razumjeli promjene i pravile podsticajan institucionalni okvir za razvoj”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je potcrtala da je savremeno znanje ključ uspjeha u 21. vijeku.

“Nažalost, naša regija zaostaje za zemljama članicama EU u inovativnom smislu. Da bismo uhvatili taj korak, potrebni su nam stručnjaci u novim oblastima. Stoga je nužan zaokret u obrazovanju kako bismo pripremili mlade ljude da budu konkurentni na tržištu”, poručila je Cvijanović.

Ona je naglasila kako je potrebno pragmatično razmišljati i tražiti rješenja koja idu svima u korist.

Premijerka Srbije Ana Brnabić ukazala je na važnost političke stabilnosti i mirnog okruženja, koji su, kako je ocijenila, preduslovi za privredni rast i jaku ekonomiju.

“Srbija ulaže orgomne napore i političke kapacitete da zajedno gradimo politički stabilan i integrisan Balkan, koji može da ide naprijed”, poručila je Brnabić.

Između ostalog, podsjetila je da je Srbija za 2019. godinu izdvojila više od devet miliona evra za realizaciju projekata u RS.

U obraćanju učesnicima foruma, premijerka Srbije kazala je kako četvrta industrijska revolucija i vrijeme digitalizacije znače više novca i bolji kvalitet života građana, te poručila da je ključni alat za promjene obrazovanje.

U okviru dvodnevnog Foruma biće održan niz panel-diksusija.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*