Dani Pečuha u Tuzli – Pečuški balet „Carmen“ u Narodnom pozorištu Tuzla

U srijedu, 24.4.2019. godine, sa početkom u 20,00 sati, u Narodnom pozorištu Tuzla, u okviru manifestacije Dani Pečuha u Tuzli, gostuje Pečuški balet sa predstavom „Carmen“.

Pečuški balet će predstavom Carmen tuzlanskoj publici predstaviti dugovječnu, ali na novi i moderniji način urađenu izvedbu ovog djela kompozitora G. Bizeta. R. Shchedrina, Riederauer Richárd i Zoltan Imre, umjetnički direktor baleta, dobitnik nagrade Harangozo i Balazs Vincze, dobitnik nagrade Seregi, zajedno su koreografirali i režirali ples, dok su dramaturgiju radili Uhrik Dora, plesna umjetnica, jedna od osnivača Pečuškog baleta i dobitnica nagrada Kossuth i Liszt Ferenc i Bohm Gyorgy, pozorišni režiser i dobitnik Jaszai Mari nagrade. Ulogu Carmen tumači Ujvári Katalin, a ulogu Don Josea tumači  Molnár Zsolt dobitnik nagrade Harangozo.

Grad Tuzla i Grad Pečuh su 1999. godine, prije tačno dvadeset godina, potpisali Sporazum o prijateljstvu i saradnji. Grad Tuzla je imao značajnu ulogu u dobijanju titule „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope“, te se Tuzla svojim raznovrsnim programom predstavila u okviru programa „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope”. Gradonačelnici Pava Zsolt i Jasmin Imamović potpisali su 2009. godine Memorandum o kulturnoj saradnji u cilju održavanja programa „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope“.

U okviru Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, na inicijativu ureda zamjenika državnog sekretara za kulturnu diplomaciju pri Ministarstvu vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske, a zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji gradova Pečuh i Tuzla,  došlo do organizacije programa Dani Pečuha u Tuzli, koji će početi 24. aprila 2019. godine. U okviru ovog programa, tuzlanskoj publici će se još predstaviti Daniel Speer Brass, koncertom na Trgu slobode u 13,00 sati, a u 18,00 sati, istog dana, će biti otvorena Izložba fotografija i likovne umjetnosti Pečuha u Međunarodnoj galeriji portreta. Izložba ostaje otvorena do 2.6. ove godine.

Grad Tuzla program realizuje u saradnji sa JU Centar za kulturu, JU Narodno pozorište i UG Akustikum i Kuća plamena mira.

Ulaz na sve događaje je slobodan.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*