Raste broj oboljelih od morbila u KS: Za sedam dana 80 novooboljelih

U Kantonu Sarajevo (KS) od morbila je od januara oboljelo 512 osoba, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS-a za period od 18. januara do 19. aprila ove godine.

Najviše oboljelih je u općinama Novi Grad – 204 i Novo Sarajevo – 90. Slučajevi oboljelih zabilježeni su i na području drugih sarajevskih općina. U općini Centar registrovana su 63 slučaja, Stari Grad 26, Ilidža 86, Vogošća 34, Hadžići tri i Ilijaš šest, dok u Trnovu nije zabilježen nijedan slučaj morbila.

Najviše oboljelih, i to 187, uzrasta je od dvije do pet godina. Zatim, slijede djeca uzrasta od jedne do dvije godine i od šest mjeseci do godinu dana. Najmanje oboljelih je od 45 do 50 i iznad 50 godina.

Obuhvat imunizacijom u Kantonu Sarajevo znatno je niži od potrebnih vrijednosti za postizanje kolektivnog imuniteta, a posebno je obuhvat MRP vakcinom u posljednjih nekoliko godina drastično opao, ali ne zbog nestašice vakcina, već zbog odbijanja roditelja da vakcinišu djecu, iako je imunizacija protiv MRP obavezna.

Najviše zaraženih morbilima – 477 nevakcinisano je, zatim 12 slučaja nepotpune vakcinacije i dva slučaja vakcinisane osobe, podaci su Zavoda do 19. aprila.

Morbili, ospice, male boginje su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. Ova bolest je još uvijek značajan uzrok smrti djece, osobito u zemljama u razvoju, uprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.

(N1/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*