Saudijska Arabija pogubila 37 osoba optuženih za terorizam

Trideset i sedam Saudijaca pogubljeno je u utorak u Saudijskoj Arabiji nakon što su osuđeni za terorizam, objavilo je saudijsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Pogubljenja su izvedena u pet pokrajina: u glavnom gradu Rijadu i svetim gradovima Meki i Medini, sunitskoj regiji al-Kasim i Istočnoj pokrajini gdje je koncentrirana šijitska manjina, navelo je ministarstvo.

Te su osobe proglašene krivima jer su usvojile “ekstremističko terorističko razmišljanje i osnovale terorističke ćelije”, dodalo je ministarstvo u saopćenju koje je objavila službena agencija SPA.

U Saudijskoj Arabiji se smrtne kazne provode odrubljivanjem glave, a ministarstvo je preciziralo da je jedan od pogubljenih kasnije razapet, kako se postupa s optuženima za posebno teške zločine.

Ranija masovna pogubljenja su u Saudijskoj Arabiji zabilježena u januaru 2016. kada je 47 osoba također optuženo za terorizam, među kojima šijitski vjerski vođa Nimr Baker al-Nimr, što je izazvalo napetosti i prekid diplomatskih odnosa između Rijada i Teherana.

(Vijesti.ba / Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*