Ubistva u BiH: Mafijaški klanovi likvidiraju svakoga ko im stane na put, više od 40 slučajeva neriješeno

Prema riječima direktora policije Republike Srpske Darka Ćuluma sve su to mafijaška ubistva s nekakvom pozadinom, koja su povezana s djelovanjem i ponašanjem tih osoba. Više od 40 ubistava koja su se u proteklih 20 godina dogodila u RS-u nisu rasvijetljena, što i nije ohrabrujući podatak za građane i njihovu sigurnost ni u jednom dijelu BiH.
Da kriminal ne poznaje nikakve granice, pogotovo ne entitetske, dokaz je ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića koje se dogodilo u oktobru prošle godine u naselju Alipašino Polje. Za njihovo ubistvo uhapšen je član automafije Srećko Trifković, koji se tereti i u predmetu “Volan” koji se vodi pred Sudom BiH, te Miloš Obradov koji se tereti i za ubistvo Damira Ostojića Šijana. Istraga u ovom slučaju još traje.
U septembru prošle godine ubijen je Damir Ostojić Šiljan, a njegova supruga Sanda Jošić je ranjena. Mediji su objavili da je najmanje 15 čahura pronađeno na mjestu ubistva Ostojića i ranjavanja njegove supruge, a na koje je vatra otvorena iz zasjede, dok su se automobilom vraćali kući. Za ubistvo su osumnjičeni Obradov i Stefan Samardžija koji se tereti i za druga krivična djela među kojima je krađa automobila.
U julu prošle godine Senad Kobilić iz Sarajeva ubijen je iz snajpera u ugostiteljskom objektu u Bosanskoj Gradiški u mjesu Liskovac. Kobilić je od ranije bio poznat sarajevskoj policiji po vršenju krivičnih djela, zbog čega je bio privođen i osuđivan. Bio je osumnjičen, ali i oslobođen, za reketarenje i krađu, kao i umiješanost u eksploziju 2003. godine. Privođen je zbog nanošenja teških tjelesnih povreda i osuđen zbog pokušaja prevare i nedozvoljenog posjedovanja oružja.
U pucnjavi u Istočnom Sarajevu koja se dogodila 31. maja prošle godine likvidiran je Siniša Miličević zvani Tigar, vlasnik diskoteke Rodeo. Pogođen je sa četiri metka, od kojih su mu tri nanijela kobne povrede. Pucnjava se dogodila u ulici Dabrobosanska na Dobrinji 1 gdje je živio. Za ubistvo su uhapšeni Savo Divčić i Admir Kalender koji se brane sa slobode.

Obojica osumnjičenih su od ranije poznati policiji, a Divčić je vlasnik disko kluba Bacchus u Istočnom Sarajevu. Kao i ubijeni Miličević, Divčić je bio blizak prijatelj sa Đorđem Ždralom, koji je osuđen na 20 godina zatvora zbog ubistva Ljubiše Savića zvanog Mauzer, te članovima njegove kriminalne grupe. Ranije se dovodio u vezu s krađama vozila i drugim krivičnim djelima. Kalender je osuđivan u Kantonalnom sudu Sarajevo na dvije godine zatvora kao član kriminalne grupe koja se bavila švercom narkotika.

Slučaj koji je izazvao zgražanje i privukao pažnju ne samo građana BiH, već i regije i svijeta jeste ubistvo mladića Davida Dragičevića. Ovaj slučaj ni nakon godinu nije riješen, a nadležni su prvobitno željeli prikazati da je David bio narkoman i razbojnik koji se zbog konzumacije alkohola i narkotika spotaknuo i pao u Crkvenu, da bi potom promijenili mišljenje i kazali da ga je možda neko gurnuo. Njegov otac optužio je vrh MUP-a RS i vlasti da su organizovano radili na likvidaciji njegovog sina i zataškavanju ubistva.
Prije tri godine u Istočnom Sarajevu ubijen je Miroslav Lazarević koji je bio u svom vozilu. U njegovom pravcu ispaljena su 24 metka. Za njegovo ubistvo uhapšeni su Saša Vidović i Aleksandar Bulatović koji su osuđeni na 39 godina zatvora.

Ubijeni Lazarević policiji je bio od ranije poznat, kao i njegov brat Savo Lazarević koji je 2009. godine nađen mrtav pored svog džipa u šumi na Palama s pištoljem u desnoj ruci i prostrelnom ranom na glavi. Zbog dovođenja u vezu s kriminalnom grupom iz Istočnog Sarajeva koja je krala automobile, Miroslav Lazarević je 2009. godine bio osuđen na tri mjeseca zatvora zbog iznude i još 5.000 KM novčane kazne. Osuđen je jer je iznuđivao novac ljudima u zamjenu za vraćanje ukradenih vozila. Jedno vrijeme je bio u bjekstvu, a onda se predao policiji.

Petar Bajčetić ubijen je ispred svoje zgrade u ulici Alekse Šantića u Bileći 19. septembra 2016. godine. U zasjedi su ga sačekala dva muškarca, maskirani fantomkama i obučeni u crno. Napadači su ga pokušali nagurati u automobil i kada nisu uspjeli oborili su ga na pod, a jedan od njih je ispalio najmanje dva hica iz pištolja, kalibra devet milimetara, a jedan je pogodio Bajčetića u glavu i on je podlegao na putu za bolnicu u Podgorici. Za ovo ubistvo uhapšeni su Đorđe Radmilović, nekadašnji policajci Dragan Šarenac i Miljan Vujović.
U oktobru 2015. godine bila su dva mafijaška ubistva, jedno u Banjoj Luci, a drugo u Bosanskoj Gradiški. Nebojša Čubrilović, švercer kokaina koji je osuđivan u sloveniji, ubijen je u sačekuši u centru Banje Luke. Ubica ga je u zasjedi čekao u susjednom dvorištu, skriven iza betonske ograde, i nakon što je Čubrilović krenuo prema ulazu u stan, u njega je ispalio više hitaca iz “škorpiona” kalibra 7,65 milimetara. Tri metka pogodila su ga u leđa, probila srce i oba plućna krila, dok ga je jedan pogodio u ruku.
Milan Vujičić zvani Vujke, koji je bio od ranije poznat policiji, ubijen je ispred kafića Kasper u Bosanskoj Gradiški. Pretpostavlja se da je jedna ili više osoba pucalo u Vujičića u momentu kada je izlazio iz lokala. Bio je poznat po prodaji droge, iznudama i drugim krivičnim djelima. Ova ubistva nisu rasvijetljena.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*