Borbe u Libiji stigle do migrantskog centra

Borbe u glavnom gradu Libije Tripoliju stigle su do pritvornog centra gdje se nalaze stotine migranata i izbjeglica, saopštile su danas Ujedinjene nacije.

Stephane Dujarric, portparol generalnog sekretara UN-a rekao je da je UN agencija za pomoć dobila izvještaje da su učesnici u borbama ušli u pritvorni centar Kasr Ben Gashir u kome se nalazi oko 890 izbjeglica i migranata.

Centar se nalazi 20 kilometara južno od centra Tripolija.

Prema navodima UN oko 3.600 izbjeglica i migranata smješteni su u zatvorskim centrima blizu linija fronta gdje se bori Libijska nacionalna vojska, koju predvodi komandant Kalifa Haftar, sa drugim nacionalnim milicijama povezanim sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Pet pritvornih centara se nalaze u oblastima već zahvaćenih borbama dok je šest u blizini mesta gde se odvijaju sukobi.

Stanje u ovim pritvornim centrima je sve teže, stižu izvještaji da čuvari napuštaju svoja mjesta i ostavljaju ljude zarobljene unutra”, rekao je Dujarric i dodao da je jedna od lokacija bez pijuće vode danima.

Libija je postala glavno tranzitno mjesto za afričke migrante i izbjeglice na putu ka Evropi nakon pobune u kojoj je svrgnut i ubijen Muamar Gadafi 2011. godine.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije u borbama je poginulo više od 270 osoba, uključujući civile, a ranjeno je oko 1.300, dok je više od 30.000 ljudi raseljeno. Haftar, koji kontroliše istok zemlje je 4. aprila krenuo u ofanzivu na glavni grad Tripoli.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*