Jedan od napadača na Šri Lanki studirao u Ujedinjenom Kraljevstvu

Jedan od napadača koji su izveli bombaške napade na Šri Lanki studirao je u Ujedinjenom Kraljevstvu, izjavio je zamjenik ministra odbrane Šri Lanke Ruwan Wijewardene.

Wijewardene je kazao da vjeruju kako je bombaš studirao u Ujedinjenom Kraljevstvu, nakon čega je bio na postdiplomskom studiju u Australiji.

Dodao je i kako je većina napadača bila dobro obrazovana i poticala iz porodica srednje ili više klase te da nisu imali finansijskih problema.

Predstavnici muslimanske zajednice na Šri Lanki pozvali su na hitno hapšenje i kažnjavanje odgovornih za napade.

U zajedničkom saopćenju nekoliko udruženja i pokreta muslimana navodi se kako oni koji su izveli napade ne predstavljaju islam niti muslimane te da zloupotrebljavaju islam kako bi osvarili vlastite radikalne ciljeve.

Rajitha Senaratne, ministar zdravstva Šri Lanke i glasnogovornik vlade, ranije je za napade optužio lokalnu terorističku organizaciju National Thowheeth Jama’ath (NTJ) te kazao kako sumnjaju da su djelovali uz podršku međunarodne terorističke mreže.

Serija stravičnih bombaških napada na Šri Lanki se dogodila u nedjelju, 21. aprila, na katolički praznik Uskrs. Mete bombaških napada bile su tri crkve u gradovima Kochchikade, Negombo i Batticaloa te tri luksuzna hotela Kingsbury, Cinnamon Grand i Shangri La u glavnom gradu Šri Lanke Colombu, nakon čega su odjeknule još dvije eksplozije.

U napadima je poginulo 359 osoba, a više od 500 je ranjeno. Privedeno je 58 osumnjičenih osoba.

Odgovornost za bombaške napade preuzela je teroristička organizacija ISIS.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*