Kim Jong Un stigao u Rusiju dan prije susreta sa Putinom

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un stigao je danas vozom u Rusiju dan pred samit sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Ranije danas sjevernokorejski državni mediji potvrdili su da je Kim krenuo svojim oklopnim vozom iz Sjeverne Koreje, ali nisu naveli mjesto odakle je pošao.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap objavila je slike Kima obučenog u crni kaput i sa šeširom kako se sastaje sa ruskim zvaničnicima na željezničkoj stanici Hasan blizu ruske granice sa Sjevernom Korejom. Ruska agencija TASS je javila, pozivajući se na lokalnog zvaničnika, da je Kim dočekan cvijećem i hljebom i solju.

Kim Jong Un će nastaviti put do Vladivostoka gdje će sutra imati sastanak sa Putinom.

Očekuje se da će danas kasno popodne stići u Vladivostok i prisustvovati večeri koju priređuje zamjenik ruskog premijer Juri Trutnev, prenose južnokorejski mediji. Poslije sastanka sa Putinom, on bi mogao da obiđe susjedna postrojenja i znamenitosti prije nego što krene kući u petak.

Savjetnik Kremlja Juri Ušakov rekao je za ruske medije da će samit biti posvećen sjevernokorejskom nuklearnom programu i da će Rusija nastojati da učvrsti pozitivne tendencije koje su proizašle iz sastanaka američkog predsjednika Donalda Trumpa sa Kimom.

Putinov savjetnik je rekao da će se Kremlj truditi da stvori preduslove i povoljnu atmosferu za postizanje solidnih dogovora o problemu na Korejskom poluostrvu.

Kimov drugi samit sa Trumpom u februaru u Hanoju završio se bez ikakvog dogovora zbog neslaganja oko američkih sankcija. Od tada, koliko je poznato, nije bilo kontakata na visokom nivou između SAD-a i Sjeverne Koreje, iako su obje strane izrazile spremnost za održavanje trećeg samita. Kim želi da SAD ublaže sankcije kao uzvratnu mjeru za neke djelimične korake ka razoružanju koje je on preduzeo prošle godine ali SAD insistiraju na tome da sankcije ostanu dok Sjeverna Koreja ne preduzme odlučnije korake ka denuklearizaciji.

Neki stručnjaci smatraju da bi Kim mogao da pokuša da pojača svoje veze sa Rusijom i Kinom. Sjeverna Koreja sve više izražava nezadovoljstvo zbog zastoja u pregovorima sa SAD-om. Prošle nedjelje Sjeverna Koreja je testirala novo oružje i zatražila da se državni sekretar SAD Mike Pompeo skloni iz nuklearnih pregovora.

(Beta/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*