Specijalna policija stiže u Banoviće, neće dozvoliti blokadu željezničke pruge

Pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona krenuli su iz Tuzle prema Banovićima kako bi deblokirali željezničku prugu u ovom mjestu, saznaje portal Klix.ba.
Grupa rudara već pola sata u blokadi drži željezničku prugu u Banovićima, čime je ometena redovna isporuka uglja s površinskog kopa Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Kako saznaje portal Klix.ba pripadnici Specijalne policije MUP-a TK već su na putu prema Banovićima, kako bi odblokirali ovu prugu.

Također, Vlada Tuzlanskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici zadužila je MUP TK i Upravu policije da što hitnije poduzmu sve potrebne mjere i radnje u skladu sa zakonom u cilju obezbjeđenja nesmetanog rada Rudnika mrkog uglja Banovići, sprečavanja nastanka daljih šteta u proizvodnji ovog privrednog subjekta, kao i potencijalnih šteta u radu termoenergetskih objekata na području Tuzlanskog kantona, a time i ugrožavanja energetskog sistema u Federaciji BiH.

“Naime, nakon jučerašnjih protesta grupe radnika ipred zgrade Uprave Rudnika, došlo je do blokade željezničkog saobraćaja na relaciji Turija-Seperacija, a time i obustave proizvodnje uglja čime se društvu nanosi šteta od oko 500.000 KM dnevno. Imajući u vidu navedeno, Rudnik se obratio Vladi Tuzlanskog kantona sa zahtjevom da obezbijede sigurnost osoba, imovine i nesmetan rad RMU Banovići”, saopćeno je iz Vlade TK.

Podsjetimo, blizu 200 radnika iz jame Omazići od jutros ponovo štrajkuje ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima. Oni zahtjevaju povećanje plaće i toplog obroka, kao i poboljšanje općenito uslova rada. Iz uprave rudnika su kazali da je štrajk rudara nezakonit, kao i da iza svega stoji politika.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*