Bombaš samoubica sa Šri Lanke bio uhapšen pa pušten prije masakra

Jedan od bombaša samoubica bio je prije stravičnog masakra na Šri Lanki uhapšen pa pušten, rekao je portparol vlade Šri Lanke za CNN.

Ilham Ahmed Ibrahim, jedan od dvojice sinova tamošnjeg tajkuna, koji se raznio u nedjeljnim napadima, detonirao je bombu u hotelu ‘Cinnamon Grand’ u Colombu.

Policija je za CNN potvrdila da je pritvoren otac Mohamed Mohamed Jusuf Ibrahim, bogati tajkun, pod sumnjom da je pomagao sinovima. Pritvoreni su i ostali članovi njihove porodice za koje policija zna da borave u Šri Lanki.

Policija je uhapsila Mohameda Jusufa Ibrahima u nedjelju nakon što se dogodio stravičan napad na hotele i crkve. Njegovi sinovi, Inshaf Ahmed Ibrahim i Ilham Ahmed Ibrahim, raznijeli su se u bombaškim napadima.

Portparol policije Ruvan Gunasekera izjavio je danas za CNN-u da je njihov otac Mohamed Jusuf Ibrahim u pritvoru zbog sumnje da je pomagao i poticao svoje sinove u terosritičkim napadima. Dodao je kako je policija pritvorila i ostale članove porodice.

Jedan od bombaša samoubica studirao je u Velikoj Britaniji, nakon čega je otišao na postdiplomski studij u Australiju te se vratio na Šri Lanku. Zamjenik ministra obrane otkrio je i kako je većina bombaša bila dobro obrazovana te da su pripadali srednjoj ili višoj srednjoj klasi.

“Finansijski su bili relativno nezavisni i njihove porodice su bile finansijski stabilne”, dodao je.

Sigurnosni izvori iz Velike Britanije izjavili su u srijedu za CNN da je jedan od bombaša samoubica, Abdul Lathief Jameel Mohamed, studirao na jugoistoku Engleske 2006. i 2007. godine.

Dvojica braće bombaša samoubica pripadali su istaknutoj porodici u Colombu, glavnom gradu Šri Lanke.

Mohamed Ibrahim, otac Inshafa i Ilhama,  vlasnik je i osnivač kompanije Ishana Exports sa sjedištem u Colombu koja se na svojoj internet stranici reklamira kao “najveći izvoznik začina iz Šri Lanke od 2006. godine”.

Policija je nakon napada saznala imena samoubica i krenula pretraživati njihove kuće.

Nakon što je upala u dom Ilhama Ahmeda Ibrahima, njegova trudna žena Fatima raznijela se, ubivši pritom svoje troje djece i tri policajca.

Drugi brat Inshaf (38) živio je sa suprugom i četvero djece, osmogodišnjom kćerkom i trojicom dječaka u dobi od šest, četiri i dvije godine, u kući vrijednoj 1.5 miliona funti koja se nalazila u bogatoj četvrti Colomba. Imao je u kući vlastitu teretanu i velik broj automobila.

Bio je uspješan poslovni čovjek i posjedovao je tvornicu bakra. Svojoj supruzi nije najavio što će učiniti. Umjesto toga, rekao joj je da ide na poslovni put i da treba biti hrabra.

Rodbina i zaposlenici opisali su braću kao bogate, mirne i pobožne.

Policija je do sada uhapsila više od 70 osumnjičenika zbog sumnji na terorizam, pomaganje i poticanje terorizma ili terorističku urotu, rekao je portparol policije Gunasekera.

Od uhapšenih četiri su žene, a svi su muslimanke vjeroispovijesti. Gunasekera je kazao kako su većina njih članovi obitelji ili prijatelji osumnjičenih bombaša samoubica. Među uhapšenima nema stranih državljana.

Policijski službenici tokom noći uhapsili su još 16 ljudi za koje policija sumnja da su povezani sa serijom bombaških napada na crkve i luksuzne hotele izvedenih u nedjelju, na sam Uskrs.

Do sada je, zajedno s novim hapšenjima, privedeno ukupno 76 ljudi, a u operacijama potrage zaplijenjena su i vozila koja su koristili osumnjičeni.

Lokalnim policijsko-sigurnosnim snagama pomažu istražioci američkog FBI-a i međunarodne policijske organizacije Interpol.

(NN/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*