Treći put u četiri godine Španci biraju novu vlast

U Španiji se danas održavaju prijevremeni parlamentarni izbori na kojima blizu 37 miliona birača bira novu vlast. Biračka mjesta širom Španije otvorena su u 9, a zatvaranje je najavljeno za 20 sati po lokalnom vrmenu.

Pravo glasa na trećim parlamentarnim izborima u protekle četiri godine ima 36.893.976 birača, od kojih je blizu tri miliona u dijaspori, prenosi Anadolija.

Birači na mandat od četiri godine biraju novi saziv predstavničkog doma koji broji 350 zastupnika i gornjeg doma koji broji 208 senatora.

Izborni proces organiziran je uz pojačane mjere sigurnosti na kojima je angažirano skoro 93.000 pripadnika snaga sigurnosti.

Pravo glasa prvi put ima 1,15 miliona Španjolaca koji su ove godine postali punoljetni, kao i oko 100.000 osoba s posebnim potrebama koje su izmjenama Izbornog zakona dobile pravo glasa.

Španija je višegodišnje poprište političke krize koja se uglavnom ogleda u nestabilnoj vladajućoj većini, secesionističkim idejama u Kataloniji, jačanju radikalne desnice i problemu nezaposlenosti.

Socijalistička radnička partija blagi favorit

Prema posljednjim anketama, za blagog favorita izbora slovi Socijalistička radnička partija (PSOE) koja i sada predvodi manjinsku vladu u Madridu.

Analitičati s pažnjom čekaju rezultate koje će ostvariti katalonske partije koje zagovaraju nezavisnost te pokrajine, kao i radikalno desničarske i populističke partije Vox koja prvi put učestvuje na izborima.

Uporedo s nacionalnim parlamentarnim izborima, birači u Valensiji biraju i novi saziv parlamenta te pokrajine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*