Prvi maj u Sarajevu: Izletište Barice pusto, u kafani ”Šetalište“ tradicionalno veselje uz karanfile

Nepovoljni vremenski uslovi onemogućili su izletnicima da posjete sarajevska izletišta i tu provedu 1. maj, Međunarodni praznik rada. Tako je izletište Barice danas bilo pusto i mogao se čuti samo cvrkut ptica. Ipak, ekipa Anadolu Agency (AA) koja je posjetila izletište, primijetila je kako posjetioci počinju dolaziti s obzirom na poboljšanje vremenskih uslova.

S druge strane, veselo je bilo kafani ”Šetalište“, gdje se tradicionalno okuplja “sarajevska raja“ i uz pjesmu i ples obilježava 1. maj.

Vlasnik objekta Nedim Tabaković – Čuka kazao je kako od 1991. tradicionalno obilježavaju 1. maj u tom objektu. Gosti koji dođu u objekat dobijaju crveni karanfil, a u pripremi je i bogata trpeza.

”Raja ‘Šetališta’ će nastaviti ovu tradiciju i dalje“, rekao je Tabaković koji je kazao kako su svi dobrodošli.

Jedan od stalnih gostiju koji dolaze na obilježavanje 1. maja u ”Šetalištu“ je i Midhad Kazaz. Dodao je kako se školovao nedaleko od ovog ugostiteljskog objekta pa se tu ”raja“ često skupljala.

Podsjetio je i kako su se ljudi u ”Šetalištu” okupljali za 1. maj i u ratnom periodu, a tradicija je nastavljena do danas. Ističe kako je ovo prilika za druženje, mada se 1. maj ne proslavlja na način kao što je to ranije bio slučaj.

”Što se tiče BiH, ne može se više 1. maj obilježavati po onom sistemu uz pjesmu i igru“, rekao je Kazaz koji je podsjetio na brojne demonstracije u zemljama Zapada.

Smatra kako bi se radnici trebali mirno okupljati i tražiti svoja prava. Dodao je kako radnici u zapadnim zemljama uvijek traže bolje uslove i prava iako se nalaze u mnogo boljoj situaciji od radnika u BiH.

”U BiH danas pojedini danas rade, mada ne bi trebali raditi za 1. maj. Trebaju obavezno tražiti svoja prava, da se ujedine i na mirni način traže svoja prava“, rekao je Kazaz.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*