Doček uz najviše počasti: Dodik počasnu gardu pozdravio riječima “Merhaba asker”

Predsjedništvo BiH je dočekano uz najviše počasti tokom kojeg su intonirane himne Republike Turske i Bosne i Hercegovine.

Odvojeni, a zatim zajednički sastanci lidera Turske Recepa Tayyipa Erdogana s Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Vanjom Filipović (izaslanik Željka Komšića) održavaju se u Predsjedničkoj palati u Ankari.

Uoči sastanaka oni su posjetili Mauzolej Mustafe Kemala Ataturka gdje su položili vijence.

Lideri će razgovarati o bilateralnim odnosima BiH i Turske, aktuelnoj regionalnoj i međunarodnoj situaciji, a planirano je potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini Turske BiH, kao i protokola o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd.

Uoči odlaska u Tursku Milorad Dodik je izrazio nadu da će turski zvaničnici sugerirati da se u BiH prvo formira vlast, a tek onda razgovara o Akcijskom planu za članstvo u NATO-u (MAP).

“Očekujem da to čujem od Erdogana, što bi značilo da su se ovi u Sarajevu prekombinovali kada je riječ o opstrukciji formiranja vlasti”, rekao je Dodik.

O čemu su sve razgovarali Erdogan, Dodik i Džaferović bit će poznato na konferenciji za medije koja je planirana u poslijepodnevnim satima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*