Svjetski dan slobode medija

Danas se obilježava Svjetski dan slobode medija. Cilj obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Glavna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 3. maj Svjetskim danom slobode medija 1993. godine, a obilježava se na godišnjicu Windhoeške deklaracije, izjave o principima slobodnih medija koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine u Windhoeku, u Namibiji, s jedinstvenom vizijom – zaštititi temeljna prava slobodne štampe.

Ovom deklaracijom se podrazumijeva nezavisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

U posljednjih 10 godina ubijeno više od 700 novinara

Na današnji dan svijet se sjeća i novinara koji su izgubili život radeći svoj posao.

Tokom 2018. godine u svijetu je ubijeno najmanje 80 novinara, pokazuje godišnji izvještaj o medijskim slobodama u svijetu.

Prema podacima Reportera bez granica, 15 novinara ubijeno je u Avganistanu, 11 u Siriji, devet u Meksiku, osam u Jemenu te šest u Indiji. U izvještaju takođe piše kako je šest novinara stradalo u Sjedinjenim Američkim Državama, od kojih je četvero poginulo u napadu na novine “Capital Gazette” u Merilendu.

U posljednjih deset godina, u svijetu su ubijena najmanje 702 novinara. Prema izvještaju Reportera bez granica, najvećem riziku su izloženi novinari koji prate oružane sukobe u svijetu, no mnogo njih je ubijeno i izvan oružanih sukoba.

Brojne otmice i hapšenja novinara

Reporteri bez granica ističu kako u zemljama poput Kine, Egipta, Irana i Saudijske Arabije stalno smišljaju nove metode ugnjetavanja. Građansko novinarstvo najviše trpi zbog tih metoda koje uključuju kontrolu interneta kako bi se kontrolirali blogeri i novinari koji objavljuju tekstove na internetu ili društvenim mrežama.

U 2018. 60 novinara je bilo oteto u svijetu, šest više nego prošle godine. Ovaj oblik progona uobičajen je za Bliski istok, naglašavaju Reporteri. Osim jednog slučaja, sve otmice dogodile su se u Siriji, Jemenu ili Iraku.

Reporteri bez granica ističu da je 348 novinara u svijetu u zatvorima, najvećim dijelom u pet zemalja: Kini (60 novinara), Egiptu (38), Turskoj (33), Iranu (28) i Saudijskoj Arabiji (28).

Organizacija je pozvala Ujedinjene nacije da uspostave funkciju posebnog izaslanika za zaštitu novinara.

Ugrožena sloboda medija u BiH

Bosna i Hercegovina se nalazi na 63. mjestu, od ukupno 180 država, kada je riječ o slobodi medija, pokazalo je istraživanje Reportera bez granica.

Najbolje plasirana zemlja u regionu je Slovenija, koja se nalazi na 34. mjestu, dok je najlošija situacija u Crnoj Gori, koja je zauzela 104. poziciju.

Od država članica bivše Jugoslavije, a Hrvatska zauzima 64. poziciju, Srbija je na 90. mjestu, a Sjeverna Makedonija na 95. poziciji.

Srbija je na ovoj ljestvici pala za 14 mjesta, BiH je pala za jedno mjesto, Hrvatska je napredovala za pet mjesta, a Sjeverna Makedonija je doživjela značajan rast, za čak 14 pozicija.

Evropska unija i Balkan bilježe drugo, najveće pogoršanje slobode medija u regionalnom rezultatu, u iznosu od 1,7 odsto.

“To je i dalje region u kojem se sloboda medija najviše poštuje, ali su novinari izloženi ozbiljnim prijetnjama”, piše u izvještaju Reportera bez granica.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*