Zelene beretke u Dobrovoljačkoj: Uspomenu na naše branioce čuvat ćemo dok smo živi

Ni ove godine, kao i nekoliko prethodnih u Dobrovoljačkoj nema predstavnika iz Republike Srpske, koji počast stradalim vojnicima JNA obilježavaju u Istočnom Sarajevu.

Vahid Alić, predsjednik Udruženja Zelene beretke, Općine Stari Grad kazao je 2. i 3. maja Jugoslovenska narodna armija (JNA) pokazala svoje pravo lice pokušavjući da izvrši državni udar u BiH.

“Danas se sjećamo jednog od najvažnijih datuma u odbrani Sarajeva i BiH. Ne smijemo zaboraviti ni 2. maj 1992., koji je ključni za sva naredna dešavanja. Tada je JNA pokazala svoje pravo lice i stala na stranu agresora. JNA je zajedno sa tzv. Niškim specijalcima izvršila organizirani napad 2. maja na ključne objekte u Sarajevu, poput Televizije Sarajevo, Pošte, Elektroprivrede i Predsjedništva”, kazao je Alić.

Pripadnici JNA su 3. maja, tokom razmjene predsjednika Alije Izetbegovića, koji je zarobljen prethodnog dana grad trebali napustiti samo sa ličnim stvarima bez naoružanja. Ali su krenuli pod punim naoružanjem i isprovocirali branioce grada što je dovelo do incidenta u kojem je ubijeno šest pripadnika JNA.

“Jedinice Zelenih beretki u sastavu Teritorijalne odbrane, jedinice MUP-a i drugi odredi napravili su čudo. Odbranjeno je Predsjedništvo, a time i država. Danas se ovdje sjećamo najvećih sinova, koji su svoje živote ugradili u temelje ove države”, kazao je Alić.

Medijima se danas obratio i jedan od organizatora otpora Dževad Topić, koji je kazao da branioci Sarajeva nikada neće odustati od borbe za dokazivanje istine.

“Mi godinama govorimo da je stradalo šest vojnika, a političari iz RS-a taj broj preuveličavaju. Milutin Kukanjac je potvrdio da je stradalo šest vojnika. Mi dolazimo da položimo cvijeće našim šehidima i to ćemo raditi dok smo živi. Sada se Teritorijalna odbrana želi diskreditovani raznim sudskim procesima, ali mi ćemo biti istrajni. Mi smo napadnuti, nismo ni vojsku imali, već smo se samoorganizovali i pružili herojski otpor”, poručio je Topić.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*