Papa pozvao Bugare da otvore svoja srca i domove za migrante

Papa Franjo pozvao je danas evropske lidere da razmotre probleme nejednakosti u bogatstvu i niske stope nataliteta koji su stvorili “ledenu zavjesu” između bogatijih i siromašnijih država Evrope i podstakli emigraciju.

Papa je tokom posjete Bugarskoj rekao da nove podjele u Evropi mijenjaju lice kontinenta 30 godina nakon pada komunizma.

“Svim Bugarima kojima je poznata drama emigracije ja sa poštovanjem predlažem da u skladu sa vašom najboljom tradicijom, ne zatvorite svoje oči, srca ili ruke, onima koji kucaju na vaša vlada“, rekao je papa u obraćanju državnim zvaničnicima u predsedničkoj palati u Sofiji.

“Bugarska, kao i mnoge druge zemlje Evrope, mora da se pozabavi ovom demografskom zimom, koja se kao ledena zavjesa spustila na kontinent, a što je posljedica umanjene vjere u budućnost”, rekao je papa Franjo.

Papa je apelovao na Bugarsku da “stvori uslove koji će omogućiti mladim ljudima da investiraju svoju mladalačku energiju i planiraju svoju budućnost, kao pojedinci i porodice, znajući da u svojoj domovini imaju šansu za dostojanstven život”.

Osim sa predsjednikom Bugarske, papa se sastao sa velikodostojnicima Bugarske pravoslavne crkve.

Ovo je prva posjeta papa Franje Bugarskoj.

(RTV7/Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*