Sutra pres-konferencija Zvizdića i Šarovića povodom Godišnjeg sastanka EBRD-a

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović u ponedjeljak, 6. maja, održat će u Sarajevu konferenciju za medije u vezi s Godišnjim sastankom guvernera EBRD-a u Sarajevu.

Podsjećamo, Bosna i Hercegovina će 8. i 9. maja biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednje dvije decenije, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Do sada je potvrđeno prisustvo 2.215 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva, a u narednim danima očekuju se dodatne potvrde.

Od iznimne važnosti za cijeli region – “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta”, poseban dio programa je Sesija o potencijalima za investiranje u BiH. U fokusu te sesije su strateška područja, prezentacija potencijala i benefita geostrateške pozicije.

Pod nazivom “Investirajte u Bosnu i Hercegovinu – Investirajte u profitabilne projekte”, Sesija o potencijalima za investiranje u BiH, bit će odžana 9. maja u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

Potencijale IT industrije, sektora za kojim potražnja na bosanskohercegovačkom, ali i svjetskom tržištu raste iz dana u dan, će tako predstaviti Bit Alijansa, udruženje 58 velikih IT kompanija sa više od 2.800 stručnjaka.

Sektor turizma će predstavljati Olimpijski centar Jahorina, domaćin Zimskih olimpijskih igara 1984. godine i Olimpijskih igara mladih 2019. godine, koji je, istovremeno, prepoznat i kao najperspektivniji zimski resort u regionu zapadnog Balkana.

Da se glavni svjetski proizvođači vozila već decenijama oslanjaju na kvalificiranu radnu snagu u BiH, dokazuje i dinamičan razvoj te industrije, uz snažnu izvoznu orijentiranost. U okviru sesije, taj sektor će predstavljati najveća privatna kompanija u Bosni i Hercegovini, Prevent Grupa, sa snažnom prodajnom i logističkom ekspertizom.

Višedecenijsku tradiciju bh. drvne industrije i proizvodnje namještaja, nagrađivanu mnogobrojnim internacionalnim nagradama, na toj sesiji će predstavljati MS & Wood, dizajnerski orijentiran proizvođač masivnog drveta.

Velike potencijale poljoprivredne i prehrambene industrije će predstavljati mljekara Livno, vlasnik brenda “Livanjski sir”, čvrstog punomasnog sira specifičnog okusa, prepoznatog kao proizvod vrhunske kvalitete.

Pozitivna iskustva stranih investitora, ali i benefite investiranja u BiH, poput geografskog položaja, povoljnog pravnog okruženja i trgovinskih sporazuma, s prisutnima će podijeliti predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža, saopćili su nedavno organizatori.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*