Zvizdić i Šarović uoči konferencije EBRD-a: Imamo ozbiljne resurse za investitore

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović obratili su se javnosti uoči Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (ERBD).
Zvizdić je rekao da se očekuje oko dvije hiljade lidera na sastanku, a prije svega lidera zemalja regiona. Kako kaže, ovo će biti odlična prilika da se BiH prikaže u mnogo pozitivnijem svjetlu.

On je rekao kako će BiH ugostiti istaknute ljude i da je ovaj sastanak jako važan za našu zemlju. Dodao je da je EBRD investirao 12 milijardi eura na prostoru Zapadnog Balkana, a da je samo u prošloj godini uložio 1 milijarda eura kroz 67 projekata.

Kako kaže, u 2018. godine u BiH investirano je 200 miliona eura, a da očekuje kako će taj iznos u 2019. godini dostići i 300 miliona eura.

Zvizdić je rekao da je EBRD investirao preko dvije milijarde eura u BiH od svog osnivanja te da će u fokusu i dalje biti izgradnja Koridrora 5C kao i sredstva vezana za energetski sektor i razvoj malih i srednjih preduzeća.

“Naša namjera je da povećamo nivo ulaganja EBRD-a u privatni sektor. Sada ćemo ići ka jačanju odnosa između EBRD-a i privatnog sektora”, rekao je Zvizdić.

On je ukazao na važnost transportne, energetske i digitalne infrastrukture koja je nepohodna za razvoj svake države.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH kazao je da je riječ o jednom od najznačajnijih ekonomskih događaja u regionu, a koja je i izvanredna prilika da se povežu investitori i ulagači s onima koji kreiraju projekte.

Kako kaže, cilj je da BiH postane dio Evrope u svakom smislu zbog čega se BiH neće predstavljati kao zemlja jeftine radne snage i prirodnih resursa. Istakao je da se treba što kvalitetnije i iskrenije povezivati u regionu podsjećajući na takse koje je Kosovo uvelo BiH.

“Zapadni Balkan ima ozbiljne resurse i sasvim sigurno možemo biti privlačni investitorima. Prezentirati to pred našim gostima koji imaju kapacitet da odlučuju o investicijama je izvanredna šansa. Raduje nas da ćemo biti gosti tako važnim ljudima”, kazao je Zvizdić.

Na pitanje o samitu lidera Zapadnog Balkana, Zvizdić je odgovorio da će tema biti ekonomija i da vjeruje kako će se insistirati infrastrukture (cestovne, energetske i digitalne). Istakao je i važnost avio povezanosti s glavnim gradovima zemalja Zapadnog Balkana, a sa kojim Sarajevo nije povezano (npr. Skoplje, Tirana, Podgorica i Sofija).

On je rekao kako BiH trpi zbog taksi koje je uvelo Kosovo i da je prijedlog da se ne ide s recipročnim mjerama jer to ne bi imalo skoro nikakav efekat. On je dodao da BiH nastavlja insistirati na ukidanju taksi i da se očekuje mogući dogovori o moratoriju od šest mjeseci u kojem bi došlo do nekog održivog rješenja.

Na pitanje da li očekuje da će sastanak “odlediti” odnose u regiji, a prije svega na relaciji BiH i Srbije, Zvizdić je rekao da nije bilo nikakvi disonantnih tonova te da BiH ostaje fokusirana na jačanje procesa na Zapadnom Balkanu i da ne postoji nikakva druga varijanta osim procesa saradnje, pomiranje i ekonomskog povezivanja.

“Kada nastupamo kao region onda smo sasvim sigurni i velikim i ozbiljnim investitorima”, rekao je Zvizdić.

Što se tiče sigurnosnog apsketa sastanka, Zvizdić je rekao da na tome rade sve policijske agencije sa nivoa BiH, a koje sarađuju sa nižim nivoima. On je rekao da je siguran kako će sve proteći u najboljem redu ističući da je EBRD zadovoljan ozbiljnošću pristupa BiH organizaciji godišnjeg sastanka.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da pripreme teku na najbolji način i da vjeruje kako će se sve aktivnosti završiti precizno. On je rekao da je sa jučerašnjim danima registrovano 2.886 učesnika, 82 delegacije i još 300 prijavljenih koji čekaju provjere.

“Preko 40 događaja u tri dana. Za nas je posebno važno, prvo da pokažemo da smo sposobni organizovati jedan ovako važan događaj i drugo da se predstavimo kao zemalja koja je dobro mjesto za investicije”, kazao je Šarović.

Dodao je da vjeruje kako će ovaj događaj dodatno upotpuniti sastanak lidera zemalja Zapadnog Balkana što će poslati jasnu poruku o spremnosti kompletnog regiona.

(Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*