Minusi i padavine donijeli velike probleme Bosancima i Hercegovcima

Jutros je u nekim dijelovima BiH izmjerena temperatura ispod nule. Netipično vrijeme za ovaj period godine donijelo je probleme meteoropatima, ali i poljoprivrednim proizvođačima. Za voće, povrće i cvijeće nedostaje sunce, a prema najavama meteorologa, za ljepše vrijeme, još ćemo sačekati.

Početak 2019. godine obilježilo je promjenjivo vrijeme. Nakon tek nekoliko toplih dana, proljeće u BiH je u znaku kiše i niskih temperatura. Slične vremenske prilike zadržat će se i narednih dana.

“Postoji vjerovatnoća da će maj biti hladniji od prosjeka, ali ne treba iznenaditi da nakon ovakvog niza dugotrajnijih hladnijih dana, koji bi trebali potrajati bar do nekog 14, 15. maja, nakon čega će doći i toplije vrijeme i ne treba iznenaditi šamar iz Afrike, koji će donijeti toplije zračne mase”, kazao je Nedim Sladić, meteorolog amater.

Dakle, ponovo ekstremno, iz hladnog u toplo. Netipične proljetne temperature, velike količine kiše najviše problema donijele su poljoprivrednim proizvođačima. Od povrtnih kultura, zasađen je samo krompir, kažu poljoprivrednici. Sve ostalo je na čekanju, a ističu, ukoliko se period lošeg vremena nastavi, ova sezona proći će bez paradajza, paprike, krastavca, raznih voćnih kultura i brojnih sorti cvijeća. Loše vrijeme najveća je prijetnja za crveni luk, pa se plodovi ovog povrća danas teško nalaze na pijacama.

Evo šta su nam kazali prodavači:
“Ne može biti pogodno kad je hladno, sve bolje raste kad je toplo.”
“Samo smo krompir posijali, ništa više, ni grah ni ništa, ne može.”
“Narod ništa ne sadi, ne presađuje se cvijeće, voće, povrće, ništa. Šta god bi narod posadio, eto kiše.”

A kiša može napraviti problem većih razmjera, ne samo za poljoprivredne kulture. Sinoptička slika vremena maja 2019. liči na onu iz maja 2014., kada su BiH pogodile enormne poplave.

“Mislim da ne bi trebalo biti nekih poplava, ukoliko bude, naravno da će javnost biti na vrijeme informisana, ali sad za sada, nadati se da do toga neće doći, odnosno mislim da do toga neće doći”, kazao je Sladić.

Ipak, nakon maja, koji je očito neprijatelj cvijeću, povrću i voću stiže ljeto i ljepše vrijeme. Meteorolozi dijele mišljenje, pred nama je sušno ljeto, sa visokim temperaturama i nedostatkom padavina.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*