Građani u strahu: Učestale pljačke kuća u Briješću kod Sarajeva, policija formirala poseban tim koji traži provalnike

Pljačkaši su dobro “uhodani” i prate buduće žrtve jer kuće pljačkaju kada znaju da u njima nema nikoga. U subotu su na meti bile dvije kuće.

Jedna od kuća je u ulici Izeta Karšića. Vlasnici su otišli u goste kod komšija koji žive prekoputa, a to su iskoristili lopovi koji su ušli kroz prozor i odnijeli skoro sve. Policiji su prijavljeni svi slučajevi, ali nisu zadovoljni reakcijom. Ističu kako se zapisnik uradi, ali počinioci ne nađu jer se iste stvari ponavljaju iz dana u dan.

V.d. komesara MUP-a KS Milorad Bašić kazao je za Klix.ba kako su učestale provalne krađe i da policijski službenici intenzivno poduzimaju mjere.

“Formirali smo tim koji se bavi samo time – Odjeljenje za imovinske delikte u Sektoru kriminalističke policije koji se inače bavi samo organizovanim kriminalom. Oni koordiniraju aktivnostima policijskih uprava”, rekao je Bašić.

Ističe kako nemaju identifikovanu grupu koja je ozbiljna prijetnja kada su u pitanju provalne krađe, već da je riječ o pojedinačnim slučajevima.

“Nemamo organizovanu grupu. To su individualci i zbog toga je teže rasvijetliti ova krivična djela. Mi naprimjer uhapsimo jednog, procesuiramo ga Tužilaštvu i odredi mu se pritvor te on ne predstavlja prijetnju, ali ima njih mnogo koji sami rade”, istakao je Bašić.

Iz MUP-a KS su prošle godine izdali i niz preporuka građanima na koji način da zaštite svoje domove, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora:

– Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u vaš stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, zlatni nakit, oružje ili vrjedniju tehničku robu.

– Ako idete na godišnji odmor, obavijestite o tome susjede, oni će obratiti više pažnje na vaš stan.

– Sav novac i zlatni nakit povjerite bližoj rodbini na čuvanje ili pohranite u trezor neke banke.

– Fotografirajte nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska.

– Ne spuštajte roletne na prozorima do kraja, jer lopovi i to prate. Ako primijete da su roletne spuštene par dana, odmah će zaključiti da u stanu nema nikoga.

– Zapišite serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.

Također, iz MUP-a TK ranije su savjetovali da ne objavljujete statuse na društvenim mrežama kada odete jer tako olakšavate “posao” razbojnicima. Također, dajte ključeve nekome od rodbine ili prijatelja da redovno obilaze stan, otvaraju prozore, pale svjetla i slično jer će na taj način potencijalni lopovi misliti da ipak ima neko u stanu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*