Republika Srpska nastavlja s formiranjem rezervnog sastava policije

“To je potreba Republike Srpske i ne želim uopće da dovodim u pitanje da li se to nekome sviđa ili ne”, rekao je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Višković je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske nedavno usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima kojim je predviđeno uspostavljanje rezervnog sastava policije.

“U narednom periodu ovaj zakon će se pojaviti u parlamentu RS u formi prijedloga. Ako ga usvoji Narodna skupština i stupi na snagu, mi ćemo onda pripremati kroz budžete sredstva da bismo mogli uspostaviti rezervni sastav policije Republike Srpske”, pojasnio je Višković.

Komentarišući izjave političkih predstavnika i predstavnika nevladinih organizacija u Federaciji BiH koji se zalažu za formiranje rezervnog sastava policije u svim policijskim agencijama BiH, Višković je rekao da preporučuje FBiH i kantonima da formiraju rezervni sastav policije.

“Postojeći sastav policije nije dovoljan da rješava pitanje migrantske krize i sve ove stvari koje su nam se dešavale i dešavaju ovih dana”, smatra Višković.

On kaže da RS svakodnevno ima zahtjev granične službe BiH da jedan broj policajaca RS da na ispomoć kako bi spriječili priliv migranata.

“Možemo odvojiti jedan broj ljudi. Ali, formiranjem rezervnog sastava policije Republike Srpske možemo da izdvojimo veći broj ljudi i da na neki način migrantsku krizu stavimo pod kontrolu”, rekao je Višković.

Inače, u proteklom periodu su na ovu vijest reagirale brojne međunarodne institucije u našoj zemlji, a iz OHR su saopćili da ne postoji uvjerljivo opravdanje za uspostavu rezervne policije, te da građani od toga nemaju koristi.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*