Dodik i Džaferović na sastanku lidera Brdo – Brijuni procesa u Tirani

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović učestvuju na dvodnevnom sastanku lidera Procesa Brdo – Brijuni u Tirani, inicijative koju su 2013. godine pokrenule Hrvatska i Slovenija radi ubrzanja približavanja regije Evropskoj uniji.

Samit je počeo sinoć neformalnom večerom čelnika država i vlada zemalja uključenih u inicijativu, dok je za danas zakazan plenarni sastanak lidera Procesa Brdo – Brijuni.

Uz Dodika i Džaferovića, sastanku će prisustvovati dvoje supredsjedatelja samita, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i slovenski predsjednik Borut Pahor, kao i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski predsjednik Hashim Thaci, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, te predsjednik Sjeverne Makedonije u odlasku Đorge Ivanov, najavljeno je iz ureda albanskog predsjednika Ilira Mete.

Počasni gosti ovogodišnjeg samita su poljski predsjednik Andrzej Duda i visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

U Procesu Brdo – Brijuni, koji su 2013. zajednički pokrenule Hrvatska i Slovenija, učestvuju i Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo, zemlje koje se nalaze u različitim fazama procesa približavanja Evropskoj uniji. Osnovna ideja Procesa je da se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabiliziraju prilike u regionu kako bi se stvorili preduslovi za proširenje Evropske unije na ovaj dio kontinenta.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*