Nizom aktivnosti u Tuzli se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope i Dan Zlatnih ljiljana

Na Slanoj banji bit će upriličeno odavanje poštovanja i polaganje vijenaca na spomen obilježja: spomenik na Trnovcu, spomenik Josipu Brozu Titu i biste narodnih heroja, spomenik partizanskim brigadama, spomenik zlatnim ljiljanima, spomenik poginulim braniteljima BiH i Tuzle 1992.-1995. i civilnim žrtvama. Prigodan govor će održati gradonačelnik Tuzle.

 Savez antifašista i boraca Nardnooslobodilačkog rata Tuzlanskog kantona i grada Tuzle, povodom 9. maja, 74. godišnjice pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, organizuje defile antifašista od Trga slobode do Spomen-kompleksa Slana banja, gdje će na spomenicima biti upriličeno polaganje cvijeća. Također će biti održana akademija u Pozorištu mladih, odnosno Dvorani Kaleidoskop, gdje će uz prigodan program biti dodijeljene tradicionalne nagrade SABNOR-a TK za najbolje literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola, posvećene borbi protiv fašizma i antifašizmu danas.

Dan Evrope Media centar Univerziteta u Tuzli i Direkcija za europske integracije BiH obilježit će predavanjem o evropskim integracijama u okviru obilježavanja “Evropske sedmice u BiH”. Nakon predavanja bit će promovisan časopis “Sui generis” i publikacija “Kako izvještavati o integraciji u Evropsku uniju” i upriličen razgovor sa Marinom Kavaz-Siručić, dugogodišnjom glasnogovornicom Direkcije i Majom Rimac – Bjelobrk, glavnom urednicom časopisa Sui generis. Promocija i predavanje bit će održani na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, koji je ujedno i Dan Evrope i Dan zlatnih ljiljana, u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla će biti upriličeno svečano otvaranje izložbe “Tuzla je izabrala antifašizam”. Izložba je nastala u organizaciji Centra za kulturu Tuzla i Muzeja Istočne Bosne, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzle.  Čine je fotografije i dokumenti koji govore o pripremama Tuzle za borbu protiv fašizma 1941. godine. Na izložbi su  predstavljeni i istaknuti aktivisti narodnooslobodilačkog pokreta u Tuzli i njihov doprinos u antifašističkoj borbi (1941 – 1945).

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*