Svečani koncert Mađarske filharmonije u Vijećnici

Sarajevska Vijećnica će večeras u 21 sat ugostiti Mađarski nacionalni filharmonijski orkestar, koji će održati koncert povodom obilježavanja godišnjice otvorenja obnovljenog simbola grada, Dana Evrope i Dana pobjede nad fašizmom.

Ovaj prigodni društveni i kulturni događaj, u sklopu kojeg su se do sada predstavili renomirani bečki, zagrebački, moskovski i sarajevski umjetnici, i ove godine bit će upriličen u organizaciji Grada Sarajeva.

Koncert je ujedno i svečano zatvaranje programskog serijala pod nazivom “Sedmice Mađarske kulture u Bosni i Hercegovini” koji je organizovala Ambasada Mađarske u Sarajevu pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske.

Svečani koncert pod dirigentskom palicom muzičkog direktora Orkestra Zsolta Hamara, započet će izvedbom Ode radosti. Potom će uslijediti djela najpoznatijih mađarskih kompozitora i pijanista, od svjetski poznatog Franza Liszta, preko Ferenca Erkela, utemeljitelja mađarske nacionalne opere, Zoltána Kodályja, čiji je dio opusa protkan mađarskom narodnom muzikom i folklorom, do Ernsta von Dohnányi-ja i Franza Dopplera.

Priča o Mađarskom nacionalnom filharmonijskom orkestru započinje prije više od 90 godina.  Posljednja dva desetljeća Orkestar doživljava preporod. Pored osvajanja mađarskih koncertnih dvorana, dobio je brojne pozivnice za nastup u najvećim dvoranama i festivalima širom svijeta, uključujući Avery Fisher Hall u New Yorku, Suntory Hall u Tokyju, Birmingham Symphony Hall, Megaron u Ateni, Bozarcentru u Briselu, Enescu Festival u Bukureštu, Beethoven festival u Bogoti, te Comar festivalu i Festivalu na Kanarskim ostrvima.

U posljednjih dvadeset godina, Orkestar je održao više od 330 koncerata u oko 40 zemalja.

Od marta 2017. godine Zsolt Hamar, laureat Lisztove nagrade, dobitnik oficirskog križa Odreda zasluga Mađarske Republike i dobitnik nagrade “Zaslužni umjetnik”, na čelu je Mađarskog nacionalnog filharmonijskog orkestra.

Koncert uživo se može pogledati na Facebook stranici Grad Sarajevo – gradska administracija i na službenoj web stranici Grada Sarajeva www.sarajevo.ba, prenosi BHRT.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*