Naučnici pronašli način da zubi ponovo porastu za dva mjeseca

I sama pomisao gubitka zuba u poznim godinama može biti zastrašujuća, ali to je nažalost stvar s kojom se mnoge odrasle osobe suočavaju. Više od četvrtine odraslih osoba izgubi sve svoje zube do 74. godine.
Stomatološki implantati mogu biti rješenje problema, ali mogu biti jako neugodni pogotovo ako se ne prilagode ustima. Međutim, nova tehnika može pomoći ljudima da im izrastu novi zubi za samo 9 sedmica i to uz pomoć vlastitih matičnih ćelija, piše Bright Side.

Naime, prema magazinu Journal of Dental Research, istraživači su izveli eksperiment na 22 štakora. Nakon što su faktori rasta implantirani u usta štakora, novi koštani materijal regeneriran je i integriran unutar devet sedmica. Prema istraživačima, ovo je prvi put da se ovakve strukture regeneriraju u živom organizmu.

Ukoliko se ovaj tretman pokaže uspješnim bit će to jedan od najuspješnijih medicinskih poduhvata, ali i isplativije rješenje za pacijente koji sebi ne mogu priuštiti zubne implantate.

Za sada su nažalost zubni implantati jedina dobra zamjena koja može pomoći ljudima koji su izgubili zube. Implantati mogu biti bolni, zahtijevaju dug proces izlječenja i često se ne prilagođavaju starenju usta, što može uzrokovati da implantat potpuno propadne.

Međutim, ova nova alternativa bi uskoro mogla postati stvarnost. Univerzitet Columbia koji je izvršio ova istraživanja podnio je patentne prijave za ovu novu tehnologiju i traži načine kako učiniti proces komercijalno dostupnim.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*