FUCZ: Zbog očekivanih pojačanih padavina moguće izlijevanje rijeka

Zbog pojačanih padavina u narednih pet dana očekuje se povećanje vodostaja na svim rijekama na vodnom području rijeke Save u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), posebno na području Unsko-sanskog kantona (Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), srednjeg i donjeg toka rijeke Bosne, sa mogućnošću dostizanja nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama te je moguće i izlijevanje iz korita te plavljenje imovine i putne komunikacije.

Obzirom na karakter prognozirane pojave (kiša, otapanje snijega, zasićenost tla, itd…), opasnost na izlijevanje iz korita se, prije svega, odnosi na slivove rijeke Une i Sane, glavni tokovi i pritoke (najugroženiji su gradovi Sanski Most, Bosanska Krupa i Bihać), gornji i srednji dio sliva rijeke Bosne, posebno veće pritoke (kao što su Željeznica, Krivaja, Usora i Spreča) i bujičarski vodotoci, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Sve aktivnosti na praćenju i obavještavanju o trenutnom hidrološkog stanju se provode u skladu sa Federalnim operativnim planom odbrane od poplava. Ukoliko dođe do dostizanje mjerodavnog nivoa pri kojem počinje obavještavanje o poplavama Agencija za vodno područje rijeke Save će provesti sve mjere predviđene FOP-om.

Zbog svega navedenog, kao i promjenljivih vremenskih uslova koji se očekuju u narednom periodu, AVP Sava nastavlja sa redovnim i pažljivim praćenjem vodostaja i stanja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u FBiH.

Stanovništvu i privrednim subjektima koji žive i rade uz rijeke pozvali su na povećan oprez, te poduzimanje aktivnosti koje bi smanjile štete ukoliko dođe do plavljenja.

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati, na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu 455 centimetara (pripremno stanje), Bosanskom Šamcu 290 centimetara (normalno stanje), a Orašju 536 centimetara (normalno stanje).

Kada je riječ o Tuzlanskom kantonu, vodostaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati bio je 197,96 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer nivo je niži za 33 centimetra.

Na mjernom mjestu HS Karanovac vodostaj rijeke Spreče u 8 sati iznosio je 299 cm, dok je jučer u 7 sati bio 324 cm. Nivo na kojem započinju redovne mjere odbrane od poplava je 300 centimetara.

Vodostaj rijeke Une u gradu Bihaću u 8 sati iznosio je 46 centimetara (kritična tačka je 100 centimetara), vodostaj rijeke Sane Sanskom Mostu iznosio je 143 centimetra (kritična tačka je 380 centimetara).

U Zeničko-dobojskom kantonu vodostaj rijeka i svih vodenih tokova je normalan.

Što se tiče, Hercegovačko-neretvanskog kantona, vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, jutros u 8 sati iznosio je 207 centimetara (jučer u isto vrijeme iznosio je 190 centimetara).

Vodotok Neretve u hidrološkoj postaji Mostar iznosio je 272 centimetra.

Vatrogasna jedinica općine Čapljina tokom dana vršila je obilaženje rijeka zbog utvrđivanja vodostaja na osnovu upozorenja FUCZ-a o mogućim poplavama.

N1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*