Pixsell

U centru Beograda slavili Dražu Mihailovića

Nekoliko stotina pristalica ravnogorskog četničkog pokreta Draže Mihailovića okupilo se danas u Beogradu.

Pokret obnove Kraljevine Srbije organizirao je skup nazvan “Prva monarhistička i antifašistička šetnja – u slavu Draži”, poštovaoci njegovog lika i djela prošetali su centrom Beograda.

Na čelu povorke bio je transparent “Prva monarhistička i antifašistička šetnja” sa krunom na lijevoj i desnoj strani, a učesnici su nosili zastave POKS-a i nekadašnje Kraljevine Srbije, slike kralja Petra Prvog Karađorđevića te Draže Mihailovića. Pojedini učesnici bili su odjeveni u replike uniformi nekadašnje vojske Kraljevine Srbije.

Na mjestu okupljanja, kod Delijske česme u Knez Mihailovoj ulici, bili su postavljeni panoi s natpisima o odlikovanjima koja su nekadašnji predsjednik SAD Harry Truman i francuski general Charles de Gaulle dodijelili Mihailoviću.

Cilj današnjeg skupa, kako je rekao predsjednik POKS-a Žika Gojković, bio je da se pokaže kako su okupljeni “antinacisti i antifašisti” ponosni na “činjenicu da je Srbija imala dva antifašistička pokreta”.

Mihailovićevi četnici počinili su teške zločine nad Hrvatima i muslimanima u Drugom svjetskom ratu, a 1946. su ga komunističke vlasti zbog saradnje s okupatorima i ratnih zločina osudile i strijeljale.

Gojković je poručio kako “POKS želi državu koja će biti servis građana” te da je to moguće “samo ako se Srbiji vrati pravo ime” – Kraljevina Srbija.

Svoj govor završio je porukom “Živio kralj”, na što su okupljeni uzvratili “Hoćemo kralja”.

Skup je protekao bez incidenata.

(RTV7/Index.hr)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*