Evropska komisija prijeti Rumuniji pravnim postupkom

Evropska komisija saopštila je danas da će pokrenuti pravni postupak protiv Rumunije ukoliko ta zemlja ne ukine regulative kojim narušava nezavisnost pravosuđa i borbu protiv korupcije.

Brisel je u više navrata upozoravao da zakoni koje je uvela vladajuća rumunska Socijaldemokratska partija ugrožavaju reforme sprovođene ranijih godina.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas izjavio je da je upozorenje poslato vladi u Bukureštu u pismu prvog zamjenika predsjednika Evropske komisije Fransa Timermansa.

“Glavne zabrinutosti povezane su sa miješanjem u nezavisnost pravosuđa i efikasnost borbe protiv korupcije, uključujući zaštitu finansijskih interesa EU i nedavno usvojene amandmane krivičnog zakonika kojim se stvara imunitet za određene prekršaje”, naglasio je Šinas.

Evropska komisija je već pokrenula posebnu istragu o vladavini prava u Poljskoj i Mađarskoj, što teoretski može dovesti do ukidanja njihovog prava glasa u EU.

Brisel je pokrenuo postupak zbog toga što su Budimpešta i Varšava stavili pod jaču državnu kontrolu medije, akademske institucije i druge organizacije.

(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*