Proglašeno vanredno stanje u Tesliću, prekinuta putna komunikacija prema Doboju

Mještani su se cijeli dan pripremali i radili na zaštiti svojih domova, te dežurali uz rijeku Usoru strahujući da im se ne ponovi 2014. godina kada su im poplavljeni i domovi i poslovni objekti.

Putna komunikacija prema Doboju i Banjoj Luci je prekinuta kao i komunikacija na regionalnim i lokalnim putevima. Određena naselja su odsječena. Građani prijavljuju kako imaju prekide električne energije i vodosnabdijevanja.

Načelnik opštine Teslić Milan Miličević rekao je da su, zbog bujičnih voda, naglo porasli vodostaji na području ove opštine, te da je najkritičnija situacija u naseljima Gaj i Stjenjak gdje je voda ugrozila domaćinstva.

Donesena je i odluka da se obustavlja nastava u osnovnim i srednjim školama na području ove opštine.

Pripadnici opštinske civilne zaštite su na terenu i trude se da učine puteve prohodnim. Služba za civilnu zaštitu, Javna preduzeća i Javne ustanove zadužene za zaštitu i spašavanje stavljene su u stanje pripravnosti. Osigurano je 500 vreća sa pijeskom koje će biti dostavlјane po pozivu na ugrožena mjesta.

“Prema saopćenju iz gradskog vodovoda, proizvodnja vode je otežana, a građani će zbog mogućih isklјučenja biti blagovremeno obaviješteni. Također, moguće se redukcije u napajanju električnom energijom zbog kvarova na dalekovodima”, kazao je načelnik Miličević.

Prema prognozama hidrometeoroloških zavoda obilnije padavine nas očekuju i u naredna dva dana pa se građani pozivaju na oprez.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*