Hakeri napali izraelski javni servis tokom prenosa Eurosonga

Internet stranica izraelskog javnog seriva KAN sinoć je bila meta hakerskog napada tokom emitovanja polufinala muzičkog takmičenja nacionalnih radiotelevizija Evrope, poznatijeg kao Eurosong, koji se ove godine održava u Izraelu.

Izraelski list “Jerusalem Post” objavio je kako su hakeri upali na stranicu KAN-a, prekinuli prijenos takmičenja, a potom zajedno s logom izraelske vojske objavili poruku “Rizik od raketnog napada, idite u skloništa” i “Izrael nije siguran, u to ćete se uvjeriti”.

Iz KAN-a navode da kako su hakeri uspjeli blokirati emitovanje putem web-stranice, dok kod emitovanja putem televizije nisu zabilježene nikakve smetnje.

Generalni direktor KAN-a je u izjavi za jedan izraelski radio kazao kako je za svega nekoliko minuta nakon napada uspostavljena kontrola nad internet stranicom te je iznio tvrdnju kako se iza ovog napada krije Hamas.

U Tel Avivu je sinoć održano polufinale 64. Eurosonga, a finalni dio takmicenja će biti održan u četvrtak.

Prije sinoćnjeg takmičenja, u Tel Avivu se okupila grupa izraelskih aktivista za ljudska prava koji su bojkotom Eurosonga željeli ukazati na izraelsku blokadu Pojasa Gaze.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*