FK Sarajevo osvajač Kupa BiH

Fudbalski klub Sarajevo osvajač je Kupa BiH u fudbalu za sezonu 2018/2019. U finalnom dvomeču bili su bolji od Širokog Brijega ukupnim rezultatom 3:1.

Fudbaleri Širokog Brijega i Sarajeva odmjerili su snage u drugom – uzvratnom meču finala Kupa Bosne i Hercegovine u fudbalu na stadionu Pecara u Širokom Brijegu. Široki Brijeg je slavio sa 1:0, ali to nije bilo dovoljno za trofej takmičenja.

Fudbaleri Sarajeva na gostovanje su donijeli veliki kapital iz prve utakmice, 3:0 su slavili prije sedam dana na Koševu, ali otvaranje meča – odnosno kompletno prvo poluvrijeme igralo se jako otvoreno, a publika je mogla da vidi odličan fudbal u drugom meču finala najmasovnijeg fudbalskog takmičenja u BiH.

Sarajevo je zaprijetilo iz kornera već u drugoj minuti, a uzvratio je Široki preko Markovića u trećoj. Obje ekipe igrale su jako otvoreno – visoko prema golu protivnika, ali je u prvom dijelu domaći tim stvarao bolje šanse.

Najbolja je bila u 18. minuti, kada je Enin pogodio prečku. Bolju igru i veću želju za golom domaći su unovčili u 23. minuti. Sajan pas Enina pronašao je Bagarića koji je u 23. minuti prizemnim udarcem savladao Kovačevića za 1:0. Odbrana Sarajeva loše je reagovala u ovom napadu.

Dvije minute kasnije – Sarajevo je imalo odličan napad, zaprijetilo je ponovo iz prekida, ali je Bilobrk odlično odbranio.

To je bio rezultat prvog poluvremena, a u nastavku meča – slična slika. Široki Brijeg je bio mnogo agilniji, željeli su doći do drugog gola i dodatno smanjiti razliku iz prvog meča.

Blizu su bili u 54. minuti kada je Ćorić uhvatio volej, ali je lopta ponovo stala na prečki. Imao je Široki još nekoliko napada – kojima su ozbiljno prijetili, ali je Kovačević na golu Sarajeva bio siguran, te je mogao ponijeti epitet ponajboljeg igrača svog tima.

Domaći tim je kako su minute odmicale – sve više pritiskao prema golu gostiju, kružio oko kaznenog prostora, što je ostavljalo dosta prostora igračima Sarajeva da organizuju kontranapad i tako i prije kraja meča osiguraju naslov prvaka Kupa BiH.

U 71. minuti Sarajevo je ostalo sa igračem manje. Kurdić je zbog neopreznog starta zaradio direktno isključenje, iako je ranije imao žuti karton. Start otvorenim đonom doveo je njegov tim u nezavidan položaj 20. minuta pred kraj meča.

Ozbiljnijih dešavanja na terenu nije bilo do 84. minute, kada je Stanić pokušao sa distance, ali samo do odličnog Vladana Kovačevića. Široki je sve više pokušavao dugim loptama što brže doći do gola Sarajeva, ali je odbrana tima Husrefa Musemića bila sve sigurnija, a kada su bili u posjedu lopte – čuvali su je besprijekorno.

Izvdojit ćemo odličnu priliku Tatara za Sarajevo u 86. minuti, ali Tatar je bio neprecizan iz izgledne situacije.

Ostalo je 1:0, što u konačnici donosi trofej aktuelnom lideru bh. prvenstva. Ovo je ukupno šesti trofej Kupa BiH za tim sa Koševa.

Podsjećamo, FK Sarajevo je i lider Premijer lige BiH, dva kola prije kraja prvenstva. Imaju četiri boda prednosti nad Zrinjskim, a priliku da ovjere naslov imat će već u subotu, kada na Koševu dočekuju Zvijezdu 09.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*