Ujić: Migranata dvostruko više nego prošle godine, oni sve agresivniji, a nama nedostaje sredstava

Služba za poslove sa strancima iz budžeta dobije sredstava kao i u godinama prije migrantske krize, samo je jedna ilustracija kompleksnosti problema koji je u razgovoru za naš portal kazao Slobodan Ujić, direktor ove naše državne institucije.

Ujić na početku razgovora kaže kako je najteži zadatak Službe za poslovne sa strancima kroz biometrijske podatke utvrđivanje identiteta i države iz kojih dolazi svaki od ilegalnih migranata jer 99 posto tih ljudi sa sobom nema nikakav dokument.

“U posljednje vrijeme čitam po novinama kako nas krive za smještajne kapacitete, a mi tu nemamo apsolutno nikakve nadležnosti. Mi tu nemamo niti finansijske mogućnosti, osim što imamo Imigracioni centar kapaciteta 100 mjesta i koji je stalno na gornjoj granici. Dužni smo s državama iz regiona raditi readmisiju, odnosno primiti strance koji su s naše teritorije ilegalno ušli u npr. Hrvatsku”, pojašnjava direktor Službe za poslove sa strancima.

Ključna uloga službe je i sigurnosni aspekt jer nakon uzimanja biometrijskih podataka i uspoređujući ih s dostupnim bazama podataka pokušava se utvrditi koja lica mogu predstavljati prijetnju. Njih se kasnije izolira, stavlja pod nadzor i protjeruje iz Bosne i Hercegovine.

Potrebno bar 50 novih inspektora za strance

“Mi smo pomogli Unsko-sanskom kantonu, kad je najteže bilo, stavljajući pod nadzor u Imigracioni centar stotinjak kriminogenih lica koja su stalno pravila krivična djela, a da tužilaštvo ih nije procesuiralo. Međutim mi ih ne možemo dugo držati ako tužilaštvo ne vodi postupak protiv njih”, kazao je.

Kaže i kako je najvažnije da državna vlast da što je moguće veću podršku Graničnoj policiji koja je napravila operativni plan za kontrolu svih pozicija preko kojih ilegalni migranti ulaze u našu zemlju.

“Služba za poslove sa strancima je dobila sredstva iz budžeta kao da nema migrantske krize. Ista sredstva smo dobili kao prije tri godine kad nije bilo migranata kod nas, kad nam nije trebalo 15 vozila, kad nam nije trebalo tone i tone nafte. Sad nam je potrebno najmanje još 50 inspektora za strance, a u ove četiri godine smo dobili odobrenje za prijem novih samo 14 ljudi”, kaže Ujić naglašavajući kako je danas priliv migranata u dva dana kao prije migrantske krize u godini dana.

Južna ruta ne postoji

Po podacima koje Služba za poslove sa strancima ima trenutno se u našoj zemlji nalazi oko šest hiljada ilegalnih migranata, a samo u USK je taj broj prije dva dana bio 3.332. Ujić kaže i kako su vremenske prilike ove sedmice smanjile priliv, ali da će s poboljšanjem vremena njihov broj ponovo rasti.

“Južna ruta koji se često spominje u javnosti ne postoji. Naš terenski centar u Mostaru to prati, imali smo inspektore koji su bili u Neumu, mi apsolutno nemamo tih podataka. Pojedinačni slučajevi postoje na svim teritorijama Bosne i Hercegovine, odnosno njenom graničnom pojasu”, izjavio je.

Posebno zabrinjava sve veća agresivnost ilegalnih migranata koji se ponašaju nasilnički i prema ovlaštenim službenim osobama.

Dvostruko ih više

“Dosta ih koristi droge i alkohol, a u prošloj godini smo imali štete više od 250 hiljada KM u našem Imigracionom centru. Bilo je tu osoba koje su uništavale cjelokupni inventar. Ne slažem se s pričom da se migrante ne može procesuirati tužilaštvo to mora raditi”, kazao je.

U očekivanju ljetne sezone Ministarstvo sigurnosti BiH i Granična policija su na osnovu operativnog plana tražili dodatne snage na osiguranju granice sa Srbijom i Crnom Gorom, za mjesta kuda najviše prolaze ilegalni migranti.

“Ako uspiju nadležne institucije taj dio posla uraditi, prvo osigurati sredstva, mislim da se možemo zaštiti. Jer podaci iz prva četiri mjeseca govore da u odnosu na isti period prošle godine imamo dvostruko veći broj ilegalnih migranata”, zaključio je u razgovoru za Klix.ba Slobodan Ujić direktor Službe za poslove sa strancima.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*