Vlada FBiH Fadila Novalića nema podršku Doma naroda: Odbijen izvještaj o radu

Izvještaj, koji je podnio federalni premijer Fadil Novalić, podržalo je 27 delegata, šest je bilo suzdržano, dok ga nije podržalo 17 delegata iz SDP BiH, Naše stranke i SNSD-a.

U izvještaju je navedeno da su u protekloj godini federalna ministarstva predložila 67 zakona, od kojih je 37 usvojila Vlada, šest uredbi, 11 odluka, 30 pravilnika , jednu strategiju i 13 ostalih dokumenata.

Šef Kluba Ostalih Aner Žuljević rekao je da su sve reforme koje je Novalić naveo u izvještaju isfinansirali građani raznim nametima, tako da su, kako je naveo, sav teret iznijeli na leđima.

Dom naroda je većinom glasova dao saglasnost na ovogodišnji finansijski plan Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, kao i na rebalans prošlogodišnjeg plana, ali nije odobrio prijedlog da Federalna vlada, prilikom rebalansa ovogodišnjeg budžeta FBiH, odobri više novca.

Delegati bi u nastavku sjednice trebalo da razmatraju i izvještaj o izvršenju budžeta FBiH za prošlu godinu i informaciju o spoljnom i unutrašnjem dugu FBiH.

Prema informaciji, ukupan spoljni i unutrašnji dug u FBiH, uključujući dug kantona, gradova, opština, javnih preduzeća i drugih korisnika kredita na kraju prošle godine iznosio je 5.651.960.000 KM ili 27,52 odsto BDP-a, od čega se 83,21 odsto odnosi na spoljni i 16,79 odsto na unutrašnji dug.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i Godišnji plan zaduživanja za 2019. godinu kao i Strategija upravljanja dugom za period od 2019. do 2021. godine.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*