U BiH sve manje općina, od danas je i Ljubuški službeno grad

Tim povodom, danas je u Hotelu “Bigeste” održana i prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Nevenko Barbarić govorio o povijesnoj i kulturnoj baštini Ljubuškog na temelju koje je Ljubuški dobio status grada.

Podsjetio je na povijest Ljubuškog i njegov povijesni značaj.

“Kao kruna svega tu je najstariji muzej u BiH i najveći spomenik Humačka ploča kao dokaz pismenosti na ovim prostorima u davnim vremenima. To je jedan izraz poštovanja prema povijesti i kulturnoj baštini ovog grada”, rekao je Barbarić.

Naglasio je kako će proglašenje Ljubuškog gradom doprinijeti njegovom društvenom statusu te privrednom i političkom utjecaju.

“Živimo u društvu u kojem prevladavaju nacionalne teme, ali u raznim segmentima pravimo iskorake, poput zapošljavanja, uređenja… Niko ne može osporiti činjenicu da je Ljubuški u zadnjim godinama postao ljepši i urbaniji”, kazao je.

Troškovi su, istaknuo je Barbarić, zanemarivi, a to su zamjena ploča na zgradi općine i na ulazu u grad te zamjena općinskih pečata.

Inače, još u srpnju 2017. godine načelnik Nevenko Barbarić potaknuo je inicijativu da ova hercegovačka općina postane grad.

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH je 28. veljače 2018. podržao Prijedlog zakona o gradu Ljubuški, dok je Dom naroda 1. travnja ove godine prihvatio prijedlog tog zakona.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je potpisao Ukaz o proglašenju Zakona o Gradu Ljubuški, koji je objavljen 8. maja 2019. u Službenim novinama Federacije BiH.

S obzirom na to da Ljubuški posjeduje veliku kulturno-povijesnu baštinu koja je nacionalne ili svjetske vrijednosti, ovaj postupak nije bio otežan, a ideja o statusu grada elaborirana je na 30 stranica.

U Ljubuškom se, između ostalog, nalazi i najstariji muzej u BiH, ovaj grad ima brojna arheološka nalazišta i spomenike od povijesne važnosti poput kule hercega Stjepana Kosače i kompletnog starog grada na tom lokalitetu.

Osim toga, u dijelu urbane jezgre Ljubuški ima i oko 70 ulica, dva parka te šest trgova.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*