Četiri osobe optužene za krijumčarenje neocarinjene robe

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je ioptužnicu protiv četiri osobe zbog organiziranog krijumčarenja i rasturanja neocarinjene robe, krijumčarenje i neovlašteni promet akciznim proizvodima.

Optužene se tereti za organizirano prekogranično krijumčarenje i prodaju na ilegalnom tržištu velikih količina cigareta bez akciznih markica, čime su ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Optužnica je podignuta protiv Petreš Nenada, rođenog 1973. godine u Banjaluci, Pećanac Predraga zvanog Draško, rođenog 1965. godine u Drvaru, Hadžiavdić Mustafe, zvanog Staf, rođenog 1966. godine u Tuzli i Despenić Marijane, rođene 1976. godine u Banjaluci, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Navedene osobe su optužene da su tokom 2017. godine postali članovi organizirane skupine za krijumčarenje i rasturanje neocarinjene robe, te su u više navrata vršili krijumčarenje akcizne robe-cigareta, sa područja Srbije i Crne Gore, na teritoriju BiH, kao i krijumčarenje iz BiH na područje Hrvatske, većih količina raznih vrsta cigareta, koje su prodavali njima poznatim osobama i na taj način ostvarivali veliku nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu budžetu i građanima BiH.

Prema navodima optužnice, optuženi su za izvršenje kaznenih djela, koristili više putničkih motornih vozila-automobila, od kojih su neki imali specijalno izgrađene pregrade i skrovišta za krijumčarenje robe preko granice.

U nekoliko navrata, optuženi su u namjerama krijumčarenja otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*