Doktor namjerno HIV-om zarazio preko 500 osoba

Jedan doktor uhapšen je u Pakistanu nakon što je više od 400 djece i 100 odraslih osoba bilo pozitivno na HIV, a vlasti su pokrenule istragu o tome da li ih je namjerno zarazio.

Prema navodima zvaničnika izbijanje HIV-a u Larkani, južnom Pakistanu, očigledno je počelo kada je Muzaffar Ghangharo, koji ima AIDS, početkom aprila inficirao pacijente. Uhapšen je ovog mjeseca, a policija pokušava da utvrdi da li je Ghangharo svjesno širio bolest.

Sikandar Memon, šef programa za kontrolu AIDS-a u pokrajini Sindh, rekao je da su zvaničnici pregledali 13.800 ljudi iz Larkane i 410 djece i 100 odraslih osoba pozitivnih na HIV.

“Bili smo šokirani na dan kada smo čuli da je naš sin na testu bio HIV pozitivan”, rekla je za AP Rehmat Bibi, majka desetogodišnjeg Alija Raza.

Dodala je da se ništa nije činilo neobičnim kada je dječak došao sa groznicom u njihovom domu u prašnjavom, uglavnom zapuštenom okrugu Larkane. Doktor je prepisao paracetamol za Raza i rekao joj da nema potrebe za brigom. Ali ona se uspaničila nakon što su joj rekli da je nekoliko djece koja su došla sa groznicom u obližnjem selu pozitivno testirano na HIV.

Bibi je odvela Raza u bolnicu gdje su medicinski testovi potvrdili da je dječak bio među 500 ljudi, uglavnom djece, za koje vlasti tvrde da su pozitivno testirane na virus, koji može dovesti do AIDS-a.

Bibi je rekla da je srceparajuće saznati da vam je dijete zaraženo HIV-om u tako mladoj dobi. Rekla je da su svi njeni članovi porodice testirani na virus, ali da je Raza jedini koji je pozitivan.

U cijeloj zemlji, ministarstvo zdravlja u Pakistanu registriralo je više od 23.000 slučajeva HIV-a. Pakistanski zdravstveni zvaničnici kažu da se HIV obično širi u zemlji korištenjem nesteriliziranih šprica.

(federalna.ba/TheGuardian/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*