Ubistvo trudne žene kojoj je oteta beba šokiralo Chicago

Vlasti u Chicagu podnijele su tužbe za šokantno ubistvo trudne žene čija je beba izrezana iz utrobe. Stručnjaci kažu da su takvi slučajevi rijetki, ali dovoljno česti da imaju ime: otmica fetusa.

Na konferenciji za novinare u četvrtak, policija je objavila optužbe za ubistvo prvog stepena protiv 46-godišnje Clarise Figueroa i njene 24-godišnje kćerke Desiree Figueroa. Policija je saopćila da je 19-godišnja Marlen Ochoa-Lopez, u njihovu kuću došla nakon što je na Facebooku vidjela ponudu besplatne odjeće za bebe.

Policija je također izjavila da je kćerka priznala da je pomogla svojoj majci da ubije Ochoa-Lopezovu i da je dečko majke, 40-godišnji Piotr Bobak, optužen za prikrivanje ubistva.

Navode i da se istraga nastavlja, kao motiv navodeći da je odrasli sin Clarise Figueroa umro prirodnom smrću prije dvije godine i  da vjeruju da se žena nadala da će odgajati novorođenče kao svoje.

Clarisa Figueroa je nazvala policiju satima nakon što je Ochoa-Lopez ubijena da bi prijavila da je dijete prestalo disati. Dijete za koje je Clarisa Figueroa rekla da je njeno je odvedeno u bolnicu gdje je i dalje u teškom stanju i nema nade da će preživjeti.

Slučaj ima sličnosti sa približno 30 sličnih zločina koji su izvršeni u protekle tri decenije širom SAD, rekao je jedan stručnjak.

Od otprilike 30 dokumentovanih slučajeva otmice fetusa između 1987. i 2015. godine, većina majki je ubijena, a tipično je da su ih progonili ili namamili negdje pod lažnim izgovorom, uključujući besplatne zalihe, kaže Kenna Quinet, profesorica saradnika za krivično pravosuđe na Indiana University-Purdue University Indianapolis.

Quinet dodaje da su takvi slučajevi bili nelogični kao i strašni te da ne zna za ni jedan slučaj u kojem beba nije pronađena i zločin nije otkriven.

“Očigledno, se nećete izvući sa ovim”, kazale je. “Ove žene su očigledno lucidne.”

Ovakvi slučajevi pojavljuju se u prosjeku jednom godišnje. U Chicagu se već ranije desio takav slučaj i to 1995. godine. Ta beba bila je pred sami kraj termina, te je preživela, ali su majka, Debra Evans, i dvoje druge njene dece ubijeni. Tri osobe su osuđene.

Quinetino istraživanje pokazuje da većina beba preživi, ali majke skoro nikada. Pronašla je osam žena koje su preživjele, uključujući i jednu koja je pobjegla i ubila ženu koja je pokušala da je ubije i uzme bebu.

Quinet je rekla da ne može naći ovakav slučaj prije 1987. godine. Smatra da to odgovara vremenu u kojem su bolnice povećale svoju sigurnost, značajno smanjujući broj novorođenčadi ukradenih iz porodilišta ili neonatalnih jedinica.

Iako se kako vidimo otmice fetusa i dalje dešavaju, Quinet misli da je važno napomenuti da je ta pojava  i dalje rijetka i ne pokazuje znakove povećanja.

„Ako uzmete u obzir izuzetno rijedak slučaj milionskih žena godišnje koje su trudne, ne bi bilo načina da kao pojedinačni ljudi taj rizik dovedemo do nule“, rekla je ona. “Mislim da je to toliko nisko koliko se možemo nadati da će biti.”

(federalna.ba/TheGuardian/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*