Bivši radnici Vitezita pješice krenuli za Sarajevo

Dvadesetak bivših radnika Poslovnog sistema Vitezit, nekadašnjeg giganta namjenske industrije, zbog neuvezivanja radnog staža, jutros su iz Viteza pješice krenuli za Sarajevo. Pred zgradom Federalne Vlade tražit će uplatu sredstava, kako bi preostalih 40 bivših radnika ostvarili pravo na penzionisanje.

Sa 17,5 godina rada u Vitezitu, i u šezdeset sedmoj godini života, zbog neuvezanog radnog staža Mirsada nije ostvarila pravo na penziju. Ona je svoje pravo na penzionisanje, a time i na život, odlučila rješavati pred zgradom Federalne vlade, prema kojoj su jutros na put dug 80 kilometara, pješice krenuli iz Viteza.

„Težak je put, to treba izdržati stvarno. Imali smo žuljeve i problema, i pritisak se nekome povisi i šećer. Naroda ima bolesnog, al mora se ići“, kaže Mirsada Arnautović, bivša radnica Vitezita.

Riječ je o radnicima, kojima je u toku ‘93. godine, u toku ratnih dešavanja, kako tvrde, zabranjen ulazak u firmu od kada se nikada nisu vratili na svoja radna mjesta.

„Čovjeku je došlo do grla, nema više gdje ni kud dalje. Stvarno više, čovjek se osjeća bezvrijedan“, rekla je Jasmina Serdarević, bivša radnica Vitezita.

„Znaš kako se živi, nikako. Znači moraš otić u kanal da kopaš radi 25 maraka“, kaže Mujo Trako, bivši radnik Vitezita.

A njihova bivša firma, koja i danas više ne radi nego što radi, i u kojoj radnici plaće ali i ostala prava traže protestima, za sada šuti.

„Najodgovorniji je menadžemnt, znači ako su radnici pljačkali firmu, direktori su dužni da prijave, imaju službu zaštite, imaju sve. Do sad nemam informacija da je iko odgovarao dole. Mislim da je ovaj direktor došo da firmu stavi pod stečaj i da se proda za jeftine pare“, ističe Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog radno-pravnog statusa Vitezita.

Prema podacima, koji su lako provjerljivi u Vladi Federacije koja je vlasnik firme, za posljednjih 11 godina, samo za uvezivanje radnog staža, radnicima Vitezita uplaćeno je više od 8 miliona maraka. O milionima poreznih obveznika datih za navodno pokretanje proizvodnje u Vitezitu, zvanično se ništa ne zna. Izuzev što rudnici u Federaciji, zbog nerada Vitezita, eksploziv za proizvodnju uvoze.

(federalna.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*