Za mjere aktivne politike zapošljavanja u Tuzli izdvojeno 450 hiljada KM

Do sada je mjerama aktivne politike zapošljavanja, kroz projekat ”Zapošljavanje i nova radna mjesta” te projekat ”Siguran start” koji provodi Grad Tuzla potpomognuto otvaranje novih radnih mjesta, odnosno zapošljavanje i samozapošljavanje, oko 480 nezaposlenih osoba – navedeno je u Informaciji o realizaciji projekata iz oblasti razvoja poduzetništva za 2018. godinu.

U Budžetu Grada Tuzla za 2018. godinu, za mjere aktivne politike zapošljavanja, te za podršku privatnim preduzećima i poduzetnicima, planirana sredstva iznosila su ukupno 450.000 KM, što je na istom nivou kao u 2017. godini, tako da je nastavljen kontinuitet u politici i strateškom opredjeljenju Grada da se aktivnim pristupom i direktnom podrškom stimulišu privredni subjekti za upošljavanje novih radnika, te također, da se stimulišu nezaposlene osobe da registracijom vlastite firme, bilo privrednog društva ili samostalne djelatnosti, regulišu svoje zapošljavanje, što se može smatrati i određenim vidom podrške za samozapošljavanje nezaposlenih osoba iz Tuzle.

Realizovanim mjerama aktivne politike zapošljavanja i podrške privatnih preduzeća i poduzetnika u 2018. godini, postignuti su sljedeći efekti: omogućeno je zapošljavanje ukupno 139 osoba sa evidencije nezaposlenih osoba, podržanoje 45  subjekata osnovanih u 2018. godini (preduzeća, obrti i druge vrste samostalnih djelatnosti, kroz projekat ”Siguran start”), što predstavlja podršku u zapošljavanju odnosno samozapošljavanju najmanje 45 osoba, obezbjeđene su stipendije za školsku 2018/2019 godinu za 16 mladih osoba-učenika koji su upisani za deficitarna zanimanja, za koja postoje potrebe na tržištu rada (obućari i slastičari), a u segmentu primarne poljoprivredne proizvodnje obezbjeđeno je unapređenja kapaciteta i povećanje stočnog fonda za 16 novih muznih grla, u okviru 8 registrovanih obrta.

Postupak dodjele navedenih sredstava regulisan je i proveden je prema važećem Pravilniku o utvrđivanju uslova, kriterija i postupka dodjele nepovratnih sredstava za novčanu podršku privrednim subjektima na području grada Tuzla (”Službeni glasnik Grada Tuzla”, broj 6/18),  te Programu raspodjele sredstava iz Budžeta Grada Tuzla namjenjenih za novčanu podršku privrednim subjektima na području grada Tuzla za 2018. godinu (”Službeni glasnik Grada Tuzla”, broj 6/18).

Ovim Programom, navedena sredstva raspoređena su za realizaciju podrški predviđenih u okviru sljedećih projekata:  Projekat ”Zapošljavanje i nova radna mjesta”, Projekat ”Siguran start”, Projekat ”Unapređenje kapaciteta proizvođača mlijeka na području grada Tuzla”, Projekat ”Zapošljavanje ranjivih kategorija”, te Projekat ”Školovanje za sigurno zaposlenje”, stoji u Informaciji o realizaciji projekata iz oblasti razvoja poduzetništva za 2018. godinu.

(Tuzla info)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*