Google potvrdio: Budući Huaweijevi uređaji neće dobijati nadogradnje za Android

Na zahtjev američke vlade Google je suspendovao saradnju s kineskim divom Huaweijem, čime je Huwaei izgubio pristup Androidu i Googleu.
Kompanija Google je putem profila na Twitteru posvećenog Androidu objavila da će trenutni telefoni kompanije Huawei i dalje imati pristup uslugama kao što je Google Play te da će moći koristiti usluge kao što je Google Play Protect.

Međutim, Huawei je izgubio pravo na ažuriranje operativnog sistema Android, kao i pristup popularnim servisima i aplikacijama poput Google Playa, Gmaila ili YouTubea.

Konkretno, to znači da su onemogućena ažuriranja za nove i stare Huweijeve uređaje, uključujući i najnovije P30, P30 Pro, Mate 20 Pro i mnoge druge uređaje.

Googlove sankcije dolaze nakon naredbe američkog predsjednika Donalda Trumpa kojom je Huawei zajedno sa 68 podružnica stavljen na crnu listu za trgovinu (takozvanu listu entiteta). Riječ je o listi na kojoj se nalazila i kompanija ZTE koja je tokom 2018. uklonjena. Kompaniji Huawei sada je zabranjeno da kupuje dijelove i komponente od američkih kompanija bez odobrenja američke vlade.

Iz kompanije HiSilicon, koja proizvodi čipove, izjavili su da su dugo bili spremni na ovaj udarac, dok je kompanija Huawei ranije naglasila da je već šest godina spremna za bilo kakve zabrane. Honor, podbrend Huaweija, je 21. maja u Londonu trebao predstaviti Honor 20 no sada nije jasno šta će se dogoditi.

Kineski gigant je ranije ove sedmice saopćio da je “protiv odluke koju je donio Ured za industriju i sigurnost Ministarstva trgovine SAD-a.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*