Tuzlaci pokrenuli Automobil solidarnosti, prikupljaju pomoć za ugrožene građane

Grupa Tuzlaka okupljena u Udruženju Prosvjetitelj Muallim pokrenuli su projekt humanitarnog karaktera pod nazivom “Automobil solidarnosti”, kroz koji prikupljaju hranu, odjeću i obuću za građane u stanju socijalne potrebe.
Automobil solidarnosti u petak je zvanično pokrenut, a humani građani već uručuju svoje donacije u vidu prehrambenih artikala, odjeće i obuće. Svi oni će na kraju završiti na adresama socijalno ugroženih građana, kojih je na prostoru naše zemlje, nažalost sve više.

“Projekt smo pokrenuli na način da svi koji žele donirati nama se trebaju javiti, a mi s automobilom dolazimo na adresu te preuzimamo proizvode. Osim socijalno ugroženim porodicama, pomoć ćemo uručivati i građanima koji su zbog teške materijalne situacije pojedinačno primorani prositi na ulicama grada”, rekao je za Klix.ba Ismar Kurbašić, koordinator Studentskog tima Udruženja Prosvjetitelj Muallim u Tuzli.

Tuzlaci već prepoznaju značaj jednog ovakvog projekta, a prva donacija već je stigla.

“Iako smo u petak počeli s radom, već smo dobili pomoć u vidu odjeće za žene. Također dogovorili smo i uručenje jedne donacije porodici koja se nalazi u naselju Slatina u Tuzli”, dodao je Kurbašić.

Predviđeno je da određene donacije budu usmjerene i na migrante koji svakodnevno prolaze tuzlanskim ulicama, a noći provode na Glavnoj autobuskoj stanici u ovom gradu.

“Kvalitet i ispravnost donacija koje budemo primali, a potom uručivali 100 posto će se ispitivati. Građani nam mogu donirati namirnice koje nisu kvarljive i one moraju biti hermetički zapakovane. Uglavnom je riječ o tjestenini, brašnu, šećeru, ulju, konzerviranom voću i povrću, hemijskim te proizvodima koji su namijenjeni za održavanje lične higijene”, istakao je Kurbašić.

Kada je riječ o odjeći, ona ne mora biti nova, ali je izuzetno važno da je u očuvanom stanju.

“Višak odjeće koju građani imaju nama mogu donirati i mi ćemo vrlo rado doći po nju. Bitno je da nije oštećena i zasigurno će biti od koristi građanima u stanju potrebe”, dodao je koordinator Studentskog tima Udruženja Prosvjetitelj Muallim u Tuzli.

Automobil solidarnosti djeluje u Tuzli, a ukoliko se ukaže potreba i za uručenjem donacija izvan ovog rada petočlana ekipa okupljena u ovoj humanoj priči spremna se zaputiti izvan grada.

“Nama se svi mogu javiti, nebitno u kojem dijelu Bosne i Hercegovine žive, a mi ćemo razmotriti njihov zahtjev za uručenje pomoći u skladu s našim mogućnostima. Cilj nam je da pomognemo svima koji se nalaze u stanju socijalne potrebe”, rekao je Kurbašić.

Student Edin Zukanović član je tuzlanskog tima, a u ovoj priči zadužen je za preuzimanje humanitarne pomoći te njen prevoz do adrese građana u stanju potrebe.

“Izuzetno je bitno da svi budemo humani i solidarni kako bismo pomogli građanima kojima je pomoć prijeko potrebna. Pozivam sve dobre ljude da nam se pridruže i doniraju hranu, odjeću ili obuću koja im je višak, a bit će od velike pomoći za ugrožene”, istakao je Zukanović.

Udruženje Prosvjetitelj Muallim registrovano je u Srebrenici, a svoje ogranke imaju u nekoliko bh. gradova. Dosad su realizirali veliki broj humanitarnih akcija te na taj način vratili osmjehe na lica mnogih građana naše zemlje.

Sve dodatne informacije o Automobilu solidarnosti te načinu doniranja hrane, obuće i odjeće mogu se pronaći na zvaničnoj Facebook stranici ovog projekta.

Klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*